LIMUN BEZBEDAN

1

Vanredne kontrole limuna pokazale su da je on sasvim bezbedan za upotrebu, jer se prisustvo zaštitnog sredstva imazalila kreće od 0,01 do 0.1996 miligrama po kilogramu, što je 500 puta manje od dozvoljene količine, od pet miligrama, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprvirede i zaštite životne sredine.

U saoštenju se navodi da su vanredne analize pokazale da se pomenute količine imazalila nalaze kako u kori limuna, tako i ucelom plodu, zajedno sa korom, što znači da je on potpuno bezbedan za upotrebu.
Analize su radile akreditovane laboratorije -SP Laboratorija Bečej i Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, povodom informacija koje su se putem pojedinih medija pojavile u javnosti, a koje se odnose na količinu prisustva sredstava za zaštitu bilja u voću.
Ministarstvo je pozvalo, ali i upozorilo medije, udruženja i pojedince, da ne šire paniku medju gradjanima na osnovu netačnih informacija, kao i da ne narušavaju stabilno i neometano funkcionisanje ključnih institucija u oblasti kontrole bezbednosti hrane.
„Verujemo da je zaštita istine i interesa javnosti i gradjana isključiva uloga koju mediji imaju u društvu, zbog čega očekujemo da je u potpunosti i savesno zauzmu“, ističe Ministratsvo poljorpivrede.
Prethodnih dana u nekim medijima su se pojavili navodi da se na našem tršištu nalazi limun iz Turske koji je tretiran sredstvom za zaštitu bilja na bazi imazalila, koji je kancerogen, a Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je potrošače da ne kupuju limun dok se on ne proveri.
Zatim je direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević, to demantovao i izjavio da je redovna kontrola kontigenta limunova koji su u zemlju ušli 1. novembra pokazala je da su oni potpuno ispravni i bezbedni za upotrebu, kao i drugi citrusi, bez obzira na zemlju porekla i najavio da će biti uradjene i vanredne kontrole, čiji je rezultat danas stigao.
Tanjug
Prethodni tekstSTRAJNIĆ ČITA VEST O VUČIČU U TOKU IZVEŠTAVANJA LIGE ŠAMPIONA
Sledeći tekstLEPOTA PROSTORA: ŽIVOT U TOPLIM BOJAMA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime