LEPOTA PROSTORA: ŽIVOT U TOPLIM BOJAMA

5

Mirjana Mima Tošić, konzervator restaurator Zavičajnog muzeja u Jagodini penzionerske dane ne provodi ništa manje zanimljivo nego što je to radila ranije. Ona živi u stanu od 32 kvadrata u zgradi ,,Potkovica“ u Jagodini ali taj prostor njoj nije mali za sve ono što ona radi. I šije i plete i crta i tka!

24
Lepota toplih boja

-Moj dom je topao, ja volim vedre boje, kivi zalenu, narandžastu, ne volim tamu i mrak, nemam ni roletne. Obožavam svetlost u svakom segmentu života.

5Mima je 30 godina živela u Nišu, ali se posle smrti supruga vratila u rodnu Jagodinu da brine o roditeljima. Kao restaurator odmah je primetila da u Jagodini nema slika ,,Stare Jagodine“.

-Uzela sam razglednice stare Jagodine iz Zavičajnog muzeja i po njima crtala Šarenu kafanu, Mihajlović, zgradu suda iz 1910., konak…uživam u crtanju, volim umetnost, priča Mima.

Na ulazu stan, u hodniku, Mima je našla rešenje za brojne ogrlice, narukvice, goblene uspomene. Majstor joj je izradio rešetku od belih žica koju ona koristi kao odlagač za ženske stvari. Od kuhinjskog stalka za ubrus, napravila je stalak za narukvice.

9
Sve ogrlice na žičanoj mreži
7
Porodično stablo u fotografijama

Gobleni su uspomena od pratetke iz Slovenije. Omiljeni komad nakita je srebrna narukvica uspomena od supruga, a uspomena je takođe i tetkina bunda od medveda. Jedna od uspomena je i kutija od keksa iz 1960.

13
Gobleni na žičanoj mreži
16
Stalak za ubrus – stalak za narukvice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15
Torba u nastajanju
2
Bunda od medveda, uspomena od pratetke iz Slovenije

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21
Kutija keksa iz šezdesetih
19
Uspomena na period rada u Zavičajnom muzeju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mima na terasi ima pun orman materijala za tkanje torbi. Na štafelaju slikara Vojkana Veličkovića ona tka.

,,Štafelaj sam kupila od njegovog sina, ne sećam se koliko je oštao. Ali na njega postavim drveni ram za tkanje. Planiram da uradim torbe od tog materijala.

17
Materijal koji boji, a zatim od njega tka torbe

Kuhinja je mala a za nju, Mima takođe ima planove…na zidu se nalazi slika ,,Perca“.

-Umesto tog perca i te slike, na zidu ću naslikati prozor jer mi u kuhinji nedostaje svetlost. Želim da gledam u sunčani dan koji se probija kroz zavese. Donji deo prozora biće polica na kojoj će biti teglice sa začinima. Sama skupljam začine i sama ih sušim. Imam uramljene slike starog lišća, imam bokale koji su pripadali mojoj majci i koje čuvam. Volela bih da imam veću penziju da mogu da priuštim još poličica po zidovima. Penziju mi nisu ni smanjivali koliko je mala.

6
Na mestu slike ,,Perca“ uskoro slika prozora i sunčanog dana

Predlagali su mi da pregradim tu jedinu prostoriju koju imam zidom, ali meni to nije odgovaralo. Deca dolaze sve ređe, imam dva velika ležaja ali možda ću to da izbacim a da ubacim ugaonu garnituru. Ja obožavam moj mali stan. U Nišu sam živela u četvoroiposobnom stanu. Suprug je bio inžinjer radio je pri Vojsci Srbije. Dok tako veliki stan očistim i sredim, meni treba tri dana. Mali stan je mala muka. Divno mi je, uživam u 32 kvadrata. Jedina zamerka je što Potkovica nema ni podrum ni špajz. Imala sam plac koji sam dala u zamenu za stan i nešto sam doplatila. Cena kvadrata bila je pre četiri godine 650 evra.

Mimina braća su takođe talentovana, jedan čak sam pravi nameštaj za svoj stan. Umetnička porodica…Mima je sašila zavese u stanu. Ona inače odlično šije.

12
Detalji

 

Mima planira da u hodniku zgrade oslika maske za cevi od grejanja. To će sigurno uraditi ispred svog stana ali će pitati stanare za ostale maske, da li se sa tim slažu. Mima kaže da je njoj dan prekratak ali da je jedva čekala da ode u penziju.

-Ja ne verujem u dosadu. Ja toliko imam posla svakog dana. Volim jer sam u penziji zato što više ne moram da vodim računa kako ću biti obučena, pošto sam radila u muzeju morala sam uvek da vodim računa o tome. Sada ne izlazim iz farmerica! Volim moj stan moje boje, život!

tekst i foto Anita Mitrović

 

23
Tepih ,,Jelena“

 

TEPIH SAMA DIZAJNIRALA

-U stanu imam tepih koji sam sama dizajnirala tj nacrtala i izatkala. Tada sam radila u ,,Nitexu“ koji je otvorio istureno odeljenje pogona za proizvodnju tepiha. Tepih se po mojoj ćerki zove ,,Jelena“ 100 posto vuna, stavila sam boje koje su meni odgovarale. Nije bilo teško za rad, naprotiv. Rese su malo propale od pranja ali je odličan i dalje!

 

 

 

 

 

 

 

4BAKINE NASLEDNICE

Unuke iz Kragujevca Emilija i Ksenija takođe vole umetnost. One, iako su još male, crtaju bojama za tekstil a Mima rado nosi njihove modele. Boje za tekstil su odlične i ovakve majice se, kako Mima kaže odlično peru.

 

 

 

 

 

 

 

 

5 KOMENTARA

  1. Odličan tekst, ovo je dokaz da penzija nije priprema za odlazak na groblje. Kako često čujem: „Što sine da učim da radim na računaru, kad ću uskoro da umrem, već sam u penziji“. Smatram da kroz penziju čovek dobija slobodno vreme da ispuni neke svoje kreativne ideje, koje nije mogao zbog posla. Svaka čast ovoj vrednoj umetnici!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime