KOJU SREDNJU ŠKOLU U JAGODINI UPISATI?

0

Pripreme za završni ispit uveliko traju. Upis u srednje škole je sve bliži, a maturantima ostaje još malo vremena za pripreme. Na teritoriji grada Jagodine osmaci imaju mogućnost da biraju izmedju Gimnazije, i stručnih škola EGS ,,Nikola Tesla’’, ETŠ,,Slavka Djurdjević’’ i ,,Prva tehnička škola’’. Završni ispit počinje 15.06. testom iz srpskog jezika, zatim sledećeg dana test iz matematike, a kombinovani test (fizika, hemija, bioogija, istorija i geografija) je predvidjen za 17.06.

Nakon dva dana, 19.06. izaći će preliminarni rezultati, na osnovu kojih će učenici imati okvirnu sliku o tome koju školu bi mogli da upišu. Konačni rezultati biće objavljeni 24.06. i nakon toga kreće se sa listom želja.

,,Ove školske godine imamo četiri smera: prirodno-matematički, društveno jezički, opšti i filološki, za koji je već bio prijemni. Informatički i sportski smer smo ukinuli iz razloga da ne budu približni stručnim školama. Najvećim uspehom smatram broj upisanih učenika koji je znatno veći od paraćinske i ćuprijske gimnazije’’, kaže direktor jagodinske Gimnazije Miroslav Veljković.

Matematički smer je predvidjen za 90 učenika, jezički za 60, opšti 30 i filološki 24.

Ekonomsko-trgovinska škola ,,Slavka Djurdjevic’’, ove godine upisuje sedam odeljenja. Četvorogodinje smerove: ekonomski tehnicar, pravni tehnicar, tehnicar obezbedjenja i turistički  koji je najtrazeniji.

„Novi smer koji smo uveli ove godine je kulinarski smer, kako smo dobili od ministarstva, još uvek ne znamo koliko poena treba. Takođe, pored četvorogodišnjih imamo i trogodišnje: trgovac i kombinovano odeljenje konobar-kuvar. Okviran broj poena je 80“ kažu u ET „Slavka Đurđević“.

gimnazija 7

Elektrotehnička škola ,,Nikola Tesla’’ ove školske godine otvara osam odeljenja.

„Otvaramo osam odeljenja, od toga  sedam odeljenja traju četiri godine, a jedno odeljenje tri godine. Veliko je interesovanje učenika, čak više nego prošle godine. Novo odeljenje koje otvaramo od ove godine je arhitektonski tehničar“ kažu u EGŠ „Nikola Tesla“.

Jagodinski budući srednjoškolci imaju različite planove.

,,Planiram da upišem školu „Nikola Tesla“ multimediju jer je jako perspektivan a zanima me smer komunikacije, 3D modelovanje, video produkcija. Nosilac sam Vukove diplome pa se tako nadam da ću i prijemni položiti sa maksimalnim brojem poena. Trema je svakako prisutna’’, kaze Jelena Dimitrijević.

Milica Milojević, učenica OŠ „Goran Ostojić“ zaintereseovana je za medicinu, smer fizioterapeut, u Ćupriji. Kako navodi prirodne nauke su joj uvek bile jača strana. Luka Petrović, svršeni osnovac gaji neizmernu ljubav prema muzici, pa se tako opredelio za muzičku školu u Kragujevcu. Sa uspehom 5,00 nada se odličnim plasmanom i na završnom ispitu. Aleksa Nedeljković, potencijalni gimnazijalac kako navodi još uvek nije izabrao zanimanje, ali svakako planira studije, pa mu je prva želja opšti smer u gimnaziji.

Veljko Ralević, učenik OŠ ,,Milan Mijalković’’, kaže da pored saveta roditelja, i uspeha iz škole na prvom mestu na listi želja svakako je medicina.

tekst i foto Jelena Veljković

Prethodni tekstSNIMAK OSLOBAĐA MLADIĆA?
Sledeći tekstNA TAKMIČENJU „KENGUR BEZ GRANICA“ ZAPAŽENI REZULTATI UČENIKA OŠ „GORAN OSTOJIĆ“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime