Kako izabrati kvalitetan i trajan putni kofer

0

 

Dok je za mnoge putnike, digitalne nomade i mnoge avanturiste ranac postao saputnik broj 1, većina turista se i dalje opredeljuje za putnički kofer. U suštini, to i jeste najbolja opcija kada je u pitanju odmor sa porodicom ili poseta određenih destinacija na više dana. Potreban vam je novi kofer, ali je izbor na tržištu ili na internetu sada toliko ogroman da ste zatrpani ponudama? Evo šta treba uzeti u obzir prilikom kupovine kako biste bili zadovoljni svojim koferom.

Prednosti putnih kofera

 

Neke od osnovnih prednosti jesu:

  • –  Lako se transportuju
  • –  Nude mnogo prostora 
  • –  Ako kofer mora da se prijavi, sadržaj je adekvatno zaštićen.

Ali koji je kofer najbolje kupiti? 

Dobri putni koferi  ne moraju da koštaju bogatstvo ako znate na koje detalje treba obratiti pažnju. Možda vam sledeći saveti mogu pomoći prilikom odabira odgovarajućeg kofera za vaša putovanja.  

Točkovi su srce kofera

 

Bez obzira da li se radi o tvrdom ili mekom kućištu, točkovi moraju biti ispravni. Točkovi su verovatno najvažnija komponenta čvrstog kofera. Dobri točkovi mogu da izdrže desetine putovanja i desetine kilometara kotrljanja, a da njihova svojstva ostanu ista. Loši točkovi, s druge strane, teško mogu da izdrže bilo kakva opterećenja pa se brzo lome ili troše. Veliki točkovi imaju dve prednosti: prvo, ne moraju da se rotiraju toliko često da bi prešli istu udaljenost kao manji točkovi, i drugo, lakše savladavaju neravnine na tlu.

Veličina kofera

 

Veličina vašeg putnog kofera  je verovatno jedan od najvažnijih kriterijuma. Trebalo bi da se unapred zapitate za šta će vam u budućnosti trebati kofer. Za veća putovanja na odmor koja traju nekoliko dana ili nedelja, trebalo bi da pogledate velike komade prtljaga. Koferi srednje veličine obično su dovoljni za kratka putovanja vikendom ili kratka poslovna putovanja. Konačno, tu su i mali koferi koje možete koristiti kao ručni prtljag kada putujete avionom. Ako želite da kupite novi kofer za sledeće putovanje, uverite se da ispunjava dimenzije koje dozvoljavaju avio-kompanije. Dok ručni prtljag obično može da meri oko 55 k 40 k 20 cm , dozvoljena veličina čekiranog prtljaga kod većine avio-kompanija je 158 – 160 cm . 

Težina

 

Težina putnog kofera nije važna samo ako kasnije morate da nosite kofer, već i ako mnogo putujete avionom. U zavisnosti od avio-kompanije i rezervisane klase, dozvoljena težina prtljaga je maksimalno 23 ili 32 kg, za ručni prtljag smernica je 8-10 kg. Da biste bili sigurni da niste pretovarili svoj kofer, savetujemo vam da ga izmerite nakon pakovanja. 

Tvrdi ili meki putni kofer?

 

Tvrdi prtljag znači da su školjke kofera napravljene od „tvrde“ plastike. Materijali ABS i polikarbonat su najčešći u koferima. Koferi napravljeni od aluminijuma takođe spadaju u kategoriju tvrdog prtljaga. Ovo je u suprotnosti sa mekim prtljagom. Ovo se može napraviti od raznih fleksibilnijih materijala: najlona, platna, poliamida, poliestera ili kože i dr. 

Očigledna prednost tvrdog prtljaga je što je izuzetno jak. Meki prtljag je, s druge strane, fleksibilniji, što znači da u kofer možete spakovati više sadržaja. Kada je u pitanju nega, mekani prtljag je teže očistiti jer je prljavština „u tkanini“. Sa tvrdom školjkom, prljavština se može relativno lako obrisati. Nedostatak ovde su, međutim, ogrebotine, koje se mogu pojaviti u zavisnosti od materijala koji se koristi i rukovanja.

Dve ili četiri točka?

 

Da li više volite dva ili četiri točka je stvar ukusa: koferi sa dva točka se lako mogu povući za sobom i ostaviti ih bilo gde. Ako ostavite svoj četvorotočkaš na neravnom mestu , otkotrljaće se od vas . Koferi sa četiri točka, takozvani „spineri“, pogodni su ako treba fleksibilno da rukujete koferom, na primer na aerodromu, u vozu ili u uskim prolazima. Dvostruki broj točkova osigurava da se kućište može lako okretati i gurati bez potrebe da ga podižete. 

Unesite boju u svoj život

 

Ukoliko treba da tražite svoj putni kofer na aerodromu, bićete srećni ako se vaš kofer izdvaja od ostalih. Upadljivije su boje koje nisu česte: narandžasta, zelena ili jarkih boja. Alternativno, možete odabrati i upečatljiv motiv ili dizajn. Sa svojim koferom poslovno? Razmislite o tome da li želite da vaš kofer  odgovara vašoj poslovnoj odeći. Poslovni koferi  bi generalno trebalo da izgledaju jednostavno i ozbiljno. Uzmite crni ili sivi kofer.  I evo poslednjeg  saveta  pri odabiru boje vašeg putnog kofera-  ako vam se sviđa boja, kupite ga bez obzira na neke savete I kriterijume koje treba imati u vidu. Vaš ukus ima poslednju reč!

Foto: pexels.com

Prethodni tekstUgovor o doživotnom izdržavanju: Pravna sigurnost i obećanje brige
Sledeći tekstRenoviranje kupatila sa šarmom, a bez ogromnih troškova!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime