MORBILE ZAOBIŠLE POMORAVLJE

0
MELBOURNE, AUSTRALIA - NOVEMBER 12: Dr Peter Braun, Medical Director for the 2010 Australian Olympic Winter Team holds a needle as he prepares to give snowboarder Joh Shaw a vaccination as Shaw takes part in a vaccination program in the lead up to the 2010 Winter Olympic Games at the Victorian Institute of Sport on November 12, 2009 in Melbourne, Australia. (Photo by Scott Barbour/Getty Images)

Zbog pravovremene vakcinacije epidemija malih boginja nije registrovana u nekim opštinama. Na području Svilajnca, Despotovca i Jagodine nema obolelih

SVILAJNAČKA i despotovačka opština jedne su od retkih u Srbiji u kojima nije bilo pacijenata, ni medicinskog osoblja obolelih od morbila, dok u jagodinskoj Opštoj bolnici i Domu zdravlja nema nijednog medicinskog radnika obolelog od ove bolesti.

Kako bi sprečila obolevanje generacija koje nisu vakcinisane, direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević, slala im je preporučene pošiljke kojima ih je pozivala da se što pre vakcinišu. Odaziv je bio odličan, i prema nedeljnim izveštajima Zavoda za javno zdravlje iz Ćuprije, u ovoj opštini nije zabeležen nijedan oboleli od oktobra prošle godine. Pre dva-tri dana direktorka je poslala nove pozive nevakcinisanoj deci da bi tačno utvrdila koja od njih više ne žive u svilajnačkoj opštini.

– Nisam razmišljala o zahtevu da se obolelim lekarima bolovanje plaća u punom iznosu, iako su to s jedne strane i zaslužili jer rade sa obolelim, ali treba znati da ni oni nisu bili vakcinisani – kaže direktorka Vera Branisavljević.

Direktor Doma zdravlja u Despotovcu Dejan Milošević kaže da ni u ovoj opštini nema obolelih, ali da postoji potencijalno žarište u selu Milivi. U to se selo se, kaže, doseljavaju lica sa Kosova i Metohije i to bez dokumentacije pa im nisu upućeni ni pozivi za vakcinaciju.

Dok direktor Opšte bolnice u Jagodini kaže da je normalno i po zakonu da se medicinskom osoblju obolelom od boginja na radnom mestu – bolovanje plaća 100 odsto.

novosti.rs

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime