JAPANCU NOBELOVA NAGRADA ZA MEDICINU

1

Jošinori Osumi iz Japana je dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu za otkriće mehanizma autofagije, saopštio je danas Karolinski institut.

Autofagija ili samoproždiranje se odnosi na uništavanje i recikliranje delova ćelija, navodi se u objašnjenju. Osumi je proučavao hiljade mutacija na kvascu i otkrio 15 gena koji su ključni za autofagiju. Autofagija kontroliše važne fiziološke funkcije u kojima ćelijske komponente moraju biti razgrađene i reciklirane. Autofagija može brzo dati energiju za izgradnju ćelijskih komponenti. Autofagijom mogu biti eliminisani intraćelijske bakterije i virusi i doprinosi razvoju embrija. Izostanak autofagije, koja je zapravo mehanizam za recikliranje ćelija se povezuje s parkinsonovom bolešću, dijebetesom tipa B i drugim bolestima koje se povezuju sa starošću. „Osumijeva otkrića vode prema novoj paradigmi u razumevanju načina na koji ćelije recikliraju svoj sadržaj“, navodi se u saopštenju. U tekstu se dodaje da njegova otkrića „olakšavaju razumevanje značaja autofagije u mnogim fiziološkim procesima, poput prilagođavanja na izgladnjivanje kao odgovor na infekciju“.

agencije, blic.rs

1 KOMENTAR

  1. Još jedan promašaj Nobelove nagrade. Sve to što radi makrofag je proizvod mikro magnetnih polja u ćeliji. Moj sajt o nastanku raka to sve objašnjava. Takođe i rad Autoimune bolesti nastale u anomalijskim magnetnim poljima objavljen u naučnom žurnalu ,,Farmacija i farmakologija;, u Njujorku autor Dr Vladislav Čizmić.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime