Taksi vozila u Beču do 2025. prelaze na električni pogon

0

Do 2025. godine svi registrovani taksiji bi trebalo da budu isključivo na električni pogon. Shodno tome, Beč je pokrenuo pilot projekat za uvođenje fleksibilnijih stanica za punjenje električnih automobila koje bi trebalo da olakšaju prelaz na električnu tehnologiju.

Prema planu, u naredne dve godine će osam taksi stanica i 56 vozila u Beču biti dodatno opremljeno tehnologijom Matrix Charging mlade kompanije Easelink GmbH iz Graca, uz olakšano punjenje vozila direktno na štandu umesto na stanici za punjenje.

Vozilo je opremljeno posebnim priključkom na donjem delu karoserije. Pritiskom na dugme na instrument tabli u automobilu spaja se sa pločom za punjenje na taksi stanici.

– Reč je o međunarodnom pionirskom projektu koji pruža mogućnost trajne promene gradskog saobraćaja. Prelaskom na električna taksi vozila na dobitku su i grad i stanovnici. Na ovaj način istovremeno smanjujemo štetne emisije i poboljšavamo kvalitet vazduha u gradu – objašnjava Peter Hanke, član gradske i pokrajinske vlade, iz resora za finansije i privredu.

Projekat je nastao u uskoj saradnji Privrednih komora Beča i Štajerske te energetskih preduzeća “Wien Energie” i “Energie Graz”. Za snabdevanje i isporuku zelene električne energije za novi sistem punjenja zadužen je “Wien Energie”, a u projektu učestvuju i Austrijski auto-moto i turing klub (ÖAMTC) te Hyundai.

Izvor: Life.ba

 

Prethodni tekstNa trotoaru u Kragujevcu pronađena beba
Sledeći tekstFestival DANI KOMEDIJE se posle trogodišnje pauze vraća na velika vrata, objavljena selekcija

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime