Festival DANI KOMEDIJE se posle trogodišnje pauze vraća na velika vrata, objavljena selekcija

0

Danas je u Jagodini održana konferencija za novinare povodom saopštenja repertoara za 49. festival DANI KOMEDIJE koji će posle pauze izazvane virusom COVID 19 biti realizovan u svom redovnom terminu, od 20. do 27. marta tekuće godine. Uz prisustvo brojnih predstavnika medija na konferenciji za štampu govorili su Nebojša Bradić, umetnički direktor festivala, direktorka jagodinskog Kulturnog centra Zorica Stojinović i Aleksandar Saša Milosavljević, teatrolog i član Umetničkog saveta pomenutog festivala.

Direktorka Kulturnog centra ,,Svetozar Marković“ u Jagodini, Zorica Stojinović istakla je da je festival dobio puno novina od kojih je najznačajnije formiranje Umetničkog saveta koji je, zajedno sa direkcijom i umetničkim direktorom Festivala, započeo transformaciju Dana komedije i pripremio njegovo novo izdanje, ali i obeležavanje predstojećeg jubileja, dodavši na to da će dobro poznati festival smeha dobiti i regionalni karakter, odnosno da ćemo ubuduće gledati i predstave nastale van granica Srbije.

Nebojša Bradić, umetnički direktor festivala je povodom selekcije izjavio: „Kriterijumi izbora predstava za Dane komedije 2023. podrazumevali su kritički angažman, profesionalizam i celovitost izraza. Ovaj odabir karakterišu pažljiva rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj valjanih glumačkih kreacija i adekvatna produkcijska zaokruženost“. Podsećamo, Nebojša Bradić je pre tri godine imao ulogu selektora festivala Dani komedije, ali ta selekcija zbog pandemije nije ugledala svetlost dana. Ona je sada potpuno rekonstruisana jer održavanje prvobitne selekcije nije moguće s obzirom na to da su neke predstave izašle sa svog redovnog repertoara, a dogodile su se i nove premijere. Bradić je dodao da je iz prethodne selekcije ostala samo jedna pozorišna predstava, istakao da ćemo za dva meseca videti najbolje od pozorišnog života Srbije, a potom i objavio sledeći repertoar:

Neki to vole vruće po motivima istoimenog filma, u režiji Aleksandra Marinkovića i u produkciji Narodnog pozorišta Niš;

Čista kuća Sare Rul, u režiji Andree Pjević i u produkciji Pozorišta Atelje 212;

Tartif po tekstu Žana Batista Poklena Molijera, u režiji Igora Vuka Torbice i u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada;

Ibi the Great po tekstu Alfreda Žarija, u režiji Andraša Urbana i u produkciji Narodnog pozorišta u Somboru;

Sitnice koje život znače Lorenca Maronea, u režiji Andreja Nosova i u koprodukciji Narodnog pozorišta Beograd, BEOART-a i Centra za kulturu Tivat;

Izbiračica Koste Trifkovića, u režiji Ive Milošević i u produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice;

Ubistvo u Orijent ekspresu po tekstu Kena Ludviga, u režiji Darjana Mihajlovića i produkciji Pozorišta „Boško Buha“;

U čast nagrađenih biće izvedena predstava Terapija Kristofera Duranga, u adaptaciji i režiji Olivere Đorđević i u produkciji Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara.

Na današnjoj konferenciji za medije teatrolog i član Umetničkog saveta festivala Dani komedije, Aleksandar Saša Milosavljević istakao je koliko je važno to što Jagodina nije dozvolila da se ugasi jedini žanrovski profilisani festival u zemlji, kao i to da je komedija ubedljivo najteži žanr.

Stručni žiri 49. festivala DANI KOMEDIJE radiće u sledećem sastavu:
– Željko Jovanović, dramaturg i pozorišni kritičar;
– Borka Golubović- Trebješanin, novinar lista POLITIKA i pozorišni kritičar
– Dragan Petrović Pele, dramski umetnik

 

Prethodni tekstTaksi vozila u Beču do 2025. prelaze na električni pogon
Sledeći tekstTroje dece u Novom Pazaru obolelo od tuberkuloze, u Jagodini nema zabeleženih slučajeva

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime