TADIĆ: NE IZNENAĐUJU ME PROTESTI, VUČIĆ KREIRAO NENORMALNU ATMOSFERU U DRUŠTVU

0

Bivši predsednik Srbije i lider SDS Boris Tadić izjavio je da nije iznenađen protestima studenata, piše beogradski list „Danas“.

ako navodi, premijer Aleksandar Vučić je kreirao nenormalnu atmosferu u društvu“.

„Vučić je uveren da uništavanjem opozicionih stranaka, suspenzijom slobode medija, eksplicitnim i implicitnim pretnjama i širenjem straha može kontrolisati društvo… Možete kratkoročno da ukinete institucije i opoziciju, ali ne možete da ukinete građane koji vas ne podržavaju i njihovu potrebu za životom u demokratskom i civilizovanom društvu“, rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, „Vučićev autokratski način vladanja primetan je u svakoj pori društvenog života, a propagandom se, između ostalog, služi da bi sve to predstavio kao demokratsko vladanje“.

Tadić je ocenio da ;“Vučićev tip autokratije ide u pravcu ukidanja stranaka kroz njihovu medijsku degradaciju, blaćenje i obesmišljavanje“, što je kako kaže „najviši mogući stepen antidemokratskog ponašanja“, jer nema razvijene demokratije bez političkih stranaka.

„Propaganda i medijski pritisak kom je naše društvo izloženo 24 sata prihvatljivi je samo za jedan deo stanovništva. Međutim, za one koji ne podržavaju Vučića to je apsolutno neprihvatljivo, a to su pre svega mladi obrazovani ljudi… Kada onemogućite građanima regularan izborni proces, možete da obezbedite pobedu, ali glas tih građana će onda biti na ulicama“, rekao je Tadić odgovarajući na pitanje u čemu je premijer preterao što studenti nisu mogli da „progutaju“.

Tadić je izrazio verovanje da će Vučić pokušati da „ispuni određene zahteve i napravi prividno pomirenje sa protestantima“, odnosno da uradi isto što i Josip Broz Tito 1968. godine, koji je kako navodi „demontirao“ proteste rečenicom „studenti imaju pravo“, a potom „dezavuisao svaku veliku ideju tog protesta“.

Bivši predsednik Srbije dodao je da veruje da su protesti nastali spontano, ističući da je pitanje ko su njihovi organizatori, veštačka tema koju nameće vlast, kako bi skrenula pažnju sa suštine tih protesta.

„Protesti protiv diktature“ održavaju se već nedelju dana u Beogradu i drugim gradovima Srbije zbog nezadovoljstva građana rezultatima predsedničkih izbora.

„Protest protiv diktature“ saopštio je da je „protest nastao kao vid potrebe da se nezadovoljstvo građana čuje“ i ogradio se od uticaja političkih stranaka.

„Učesnici protesta koji su se do sada povezali iz Srbije i dijaspore istupaju sa saopštenjem i osnovnim zahtevima našeg protesta kako bi se otklonila negativna slika iskorišćavanja mladih za ciljeve političkih i drugih organizacija. Svako ima pravo da podrži ove proteste, ali se mi ograđemo od uticaja političkih stranaka“ navedeno je saopštenju koje je objavljeno i na fejsbuk stranici „Protest protiv diktature“ .

Zatražili su da se saopštenje pročita u Dnevniku 2 RTS-a i da se Vlada Srbije izjasni i postupi u skladu sa ovim zahtevima do 17. aprila.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime