JAPANCI PRIJATELJI SVILAJNCA – DALI PREKO 300.000 EVRA, RENDGEN I ULTRAZVUK

0

Opštinu Svilajnac posetio je predstavnik vlade Japana u UN-u Naoki Nihej i predstavnici UNDP-a ( Program Ujedinjenih Nacija za razvoj ), koji su obezbedili donaciju za I fazu projekta vodosnabdevanja u svilajnačkom selu Sedlare i sanaciju poplavljenog izvorišta Perkićevo.
U Sedlaru su pri kraju radovi na izgradnji I faze vodovoda, odnosno dela mreže dužine 2563m, a sanacija izvorišta podrazumeva regeneraciju 12 bunara, izgradnju hlorinatora i nabavku opreme, ukupne vrednosti preko 300.000 evra.
Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović kaže da se do kraja godine završava cevovod do centra sela, a da obezbeđena i sredstva za završetak II faze vodovoda u selu Sedlare:
„Sedlare ima 220 domaćinstva, a na novu vodovodnu mrežu prvo će biti priključena Osnovna škola „Branko Radičević“, koju pohađa više od 200 učenika iz sedam sela, i ambulanta. Obezbedli smo sredstva za nastavak izgradnje i širenje mreže i to iz fondova EU i time ćemo rešiti problem vodosnabdevanja meštana Sedlara, ali i stvoriti uslove da mrežu dalje razvijamo i širimo ka ostalim selima. Dve trećine sela je dobilo vodovod, ostaje da rešimo još trećinu“ – izjavio je Milanović i dodao da je i osim toga veoma važno saniranje 12 bunara, jer će se skoro duplirati kapaciteti, protok vode i kontrola njene ispravnosti.

JAPANCI 1
Selo Sedlare je najviše bilo pogođeno poplavom od svih svilajnačkih sela. Poplavni talas je 15.05.2014. godine prvo pogodio selo Sedlare u opštini Svilajnac. Objekti u delu sela koji je neposredno uz Resavu su nastradali, a kako ovo selo nema organizovano vodosnabdevanje, individualni bunari su bili poplavljeni. Higijenska ispravnost vode je bila narušena tako da je bilo neophodno rešiti pitanje vodosnabdevanja ovog sela. Prema rečima Milanovića, sledeće godine se očekuje priključivanje domaćinstava na mrežu.
Vlada Japana je veliki donator opštine Svilajnac, ovo nije jedina donacija, bilo ih je i za Dom zdravlja i komunalno preduzeće. Naoki Nihej kaže da se, iako je on u ime Ujedninjenih Nacija prvi put u Svilajncu, oseća kao prijatelj Svilajnčana:
„Vlada Japana će nastaviti da pruža podršku Svilajncu i Srbiji u raznim oblastima. Ovde smo danas da nastavimo da pomažemo sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava i zadovoljan sam kako se radovi razvijaju i kojom dinamikom se ovaj naš program u Svilajncu realizuje“.
Japanska delegacija će Svilajnac posetiti i u utorak 8. decembra, kada će zvanično uručiti donaciju Domu zdravlja Svilajnac – rendgen i ultrazvuk.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime