INDA MARJANOVIĆ: PASA NEMA NA ULICAMA, ALI NI NA EVIDENCIJI

0

indaPredsednica Udruženja za zaštitu životinja „Argos“, Inda Mrjanović rekla je da na teritoriji Jagodine ima oko 700 do 1.000 napuštenih pasa, da je na ulici vidljivo smanjenje broja pasa, ali da to evidencija Zoohigijenske službe ne prikazuje.

„U toku 2014. godine na teritoriji grada Zoohigijenska služba uhvatila je 140 psa. Od toga broja, prema njihovim podacima, udomljena su 92 psa, a 46 vraćena na stanište. Od ovog broja 87 psa su sterilisani. A na ulicama ih nema, tek sporadično…Ove brojke pokazuju da se iz Prihvatilišta udomljavaju ne sterilisani psi što je suprotno ,,Pravilniku o uslovima koje moraju ispunjavati prihvatilista“. Podatke za 2013 godinu nažalost ne posedujem, ali mislim da se nerazlikuju puno od ovih za 2014 godinu, osim što su u toj godini svega 5 pasa vraćena na stanište, a ostali su nadam se udomljeni, kaže ona i dodaje da ove brojke takođe pokazuju da ako uzmemo u obzir brzinu reprodukcije pasa, njihov broj se ne može znatno smanjiti za vreme od otvaranja prihvatilišta“ kaže Inda Marjanović.

Marjanović je ocenila da Jagodina za pse lutalice i njihove ujede godišnje izdvaja 14,5 miliona dinara, ali da nema rezultata i poboljšanja situacije u toj oblasti.

azil-jagodina-i.m.
„Jagodina je u 2014. godini za pružanje usluga zoohigijene isplatila 7 miliona dinara JKP Standard. Od ove sume Veterinarskoj stanici je za pružanje veterinarskih usluga isplaćeno 899 hiljada dinara. Za hranu na pse utrošeno je u toku 2014 godine svega 205. hiljada dinara što je s obzirom na broj pasa koji tamo borave više nego nedovoljno. U toku prošle godine građanima je na ime odšteta za ujede od pasa lutalica isplaćeno 7,5 miliona dinara. Uslovi u azilu su daleko od dobrih, ko što govore a to dokazuju fotografije pasa koja se dele društvenim mrežama. Pas je pokupljen zdrav sa ulice. Kad sam je uzela iz prihvatilišta bila je više mrtva nego živa“ dodala je Inda.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime