JANKOVIĆ: PROPUSTI MUP-A, MINISTARSTVA ODBRANE, VBA A GAŠIĆ GOVORIO NEISTINU

0

Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je danas ministre unutrašnjih poslova i odbrane Srbije da utvrde odgovornost onih koji su prekoračili ovlašćenja i postupili mimo zakona tokom i nakon incidenta na Paradi ponosa prošle godine u Beogradu, kada je Žandarmerija pretukla braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog, kao i još dvojicu pripadnika jedinice Vojne policije „Kobre“.

Ombudsman je na svom sajtu naveo da je bilo propusta tokom i posle incidenta na Paradi ponosa 28. septembra 2014. godine i objavio dokumenta u kojima se navode propusti, kao i njegove preporuke.

Janković je utvrdio da su propusti Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) to što su pripadnici Žandarmerije „upotrebili prekomernu (nesrazmernu) silu, u jačem intenzitetu i dužem trajanju nego što je to eventualno bilo neophodno, uključujući i upotrebu službene palice van regije velikih mišićnih grupa“, kao i to što nisu odmah pružili ili pozvali potrebnu medicinsku pomoć povređenima.

Zaštitnik je utvrdio da policijski službenici nisu izvršili uviđaj, nisu na Zakonom propisan način privremeno oduzeli pištolj od pripadnika Vojne policije, niti su ga na zakonom propisan način vratili.

Po nalazu zaštitnika, propust je i to što je MUP odbio da dostavi tražene podatke ombudsmanu kada ih je tražio, već je to učinio tek nakon otvaranja postupka kontrole.

Janković je naveo da je Ministarstvo odbrane postupalo nezakonito jer su pripadnici Vojne policije mimo utvrđenih nadležnosti obezbeđivala lica van Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, i pri tome preduzimala mere prema drugim ovlašćenim službenim licima i građanima kojima se ograničavaju njihova prava.

Zaštitnik je naveo da policija nije bila obaveštena da su pripadnici Vojne policije, koji su bili u pratnji Andreja Vučića, na zadatku i kuda se kreću, kao i da je Ministarstvo odbrane postupilo nezakonito i u postupku kontrole, jer mu nije dostavilo sve tražene informacije i dokumenta, niti mu je omogućilo da obavi razgovor sa svim zaposlenima u Ministarstvu čije izjave su bile od značaja za postupak.

Janković je naveo da je utvrdio da je neistinita izjava ministra odbrane Bratislava Gašića da pripadnici Vojno-bezbednosne agencije (VBA) nisu od građana uzimali izjave o događaju, što je u daljem toku postupka dokazano „s obzirom da su pripadnici VBA nesporno prikupljali podatke od građana – uzimanjem njihovih izjava“.

Zaštitnik je utvrdio i propuste VBA – postupila je nezakonito jer je, po nalogu ministra odbrane, prikupljala podatke uzimajući izjave od fizičkih lica i oduzimajući snimke sa sigurnosnih kamera dve banke, nije o svim stečenim saznanjima od značaja za postupke u toku preko Ministarstva odbrane upoznala nadležno javno tužilaštvo, niti odmah zaštitnika građana.

Kako se navodi, VBA je postupila nezakonito jer nije u potpunosti sarađivala sa zaštitnikom građana u zakonom propisanom postupku kontrole, jer nije u ostavljenom roku dostavila sve podatke kojima raspolaže, a neke ni nakon isteka ostavljenog roka.

U dokumentu se navodi da direktor VBA nije odbio nalog ministra odbrane da preduzme određene mere van zakonom utvrđene nadležnosti VBA, niti ga upozorio na nezakonitost naloga, već je nalog sproveo kao zakonit.

Zaštitnik je preporučio MUP-u da utvrdi disciplinsku odgovornost za prekoračenje policijskih ovlašćenja i što nije odmah pružena pomoć povređenima, zatim da utvrdi ko je odgovoran što nije obavljen uviđaj, zbog čega pištolj nije oduzet i vraćen u skladu s propisima, kao i da se utvrdi zbog čega zaštitniku nisu dostavljeni svi dokumenti, kada je to zatraženo.

Janković je preporučio Ministarstvo odbrane da, ako smatra potrebnim, pokrene inicijativu za izmenu Zakona o Vojsci u delu kojim je propisana nadležnost Vojne policije za poslova obezbeđenja ličnosti, kao i da ubuduće u obavljanju vojnih zadataka u potrebnoj meri obavesti druge državne organe i koordinira sa njima svoje aktivnosti.

Ministarstvu odbrane peporučeno je da obezbedi da zaposleni u Ministarstvu i pripadnici Vojske Srbije znaju da nisu ovlašćeni da službeno intervenišu kada sami procene da pripadnici policije prekoračuju svoja ovlašćenja, i da u takvim slučajevima imaju pravo na nužnu odbranu, krajnju nuždu, pravo da slikom i zvukom zabeleže postupanje službenih lica.

„Ministar odbrane neće davati nezakonite naloge Vojno-bezbednosnoj agenciji i poštovaće njenu samostalnost u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti“, preporuka je zaštitnika građana.

Direktoru VBA je preporučeno da naloge dobijene od ministra odbrane ili bilo koga drugog, samostalno sagledava sa stanovišta zakonitosti i pravilnosti, i da odbije sprovođenje nezakonitih naloga, kao i da obavesti zaštitnika o prijemu nezakonitih naloga čijim izvršenjem bi bila prekršena prava građana.

Takođe je preporučio da VBA pokrene postupak opoziva tajnosti podataka sadržanih u dokumentu od 7. oktobra 2014. godine.

MUP, Ministarstvo odbrane i VBA imaju rok od 60 dana da obaveste zaštitnika građana da li su postupili po preporukama.

(Beta, 17.06.2015)

Prethodni tekstSRBIJA U FINALU MUNDIJALITA PROTIV BRAZILA!
Sledeći tekstKUPIŠ NEKRETNINU U GRČKOJ I DOBIJEŠ DRŽAVLJANSTVO!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime