JAGODINSKI ZOO VRT DOBIJA VELIKOG CRVENOG KENGURA

0

ZOO vrt u Jagodini za dve nedelje dobiće još jednog atraktivnog stanara. Reč je velikom crvenom kenguru. Radnici ZOO vrta prave kavez u središnjem delu vrta preko puta prostora za kamile.

kavez za kengurs„Crveni kenguri su najveći torbari na svetu. U stojećem stavu, mužjak velikog crvenog kengura je visok kao i odrastao čovek. To je jedini kengur koji ima krzno crvenkaste boje. Crveni kenguri imaju veoma snažne noge i mogu dostići velike brzine – preko 56 km na čas. Pri jednom skoku mogu premostiti dužinu od oko 8 metara (po nekim podacima, njegov najduži skok može da bude i do 12 metara) i skoče u vis oko 1.8 metara. Kenguri su pandan jelenima i antilopama koje žive u drugim delovima sveta. Biljojedi su, hrane se travom i žive u suvim pustinjama Australije. Dužina tela im je do 1.6 m, a dužina repa oko 1 m. Mužjaci teže oko 90 kg, dok su ženke znatno lakše – oko 30 kg“ kaže Vladimir Jovanović.

Prosečan životni vek u divljini im je 12-18 godina, dok u zoološkim vrtovima mogu živeti i do 25 godina. Žive na velikom području, obično u krdima koja mogu brojati od po sto i više jedinki. Australijanci su ova krda nazvali „mobs“ – bande. U svakom krdu je bar po jedan mužjak. Ako ih je u krdu više, onda se za vodeći položaj bore tako što jedan drugoga šutiraju zadnjim nogama. Jednim udarcem snažnih zadnjih nogu, na kojima su oštre kandže, kengur može da raspara stomak čoveku ili psu. Ovo je razlog što na koži stomaka kengur ima posebno debelu kožu koja ga štiti u međusobnim dvobojima. Veliki crveni kenguri su aktivni uglavnom noću, dok se danju zadržavaju u senci drveća ili grmlja. Često se dešava da kenguri kopaju plitka udubljenja na mestima u hladovini kako bi se u njima sakrili od vrućine. Kengur je dobro prilagođen životu u suvim krajevima. U periodu kada je najtoplije, on se praktično ne kreće. Na skoro golim prednjim šapama ima krvne sudove pod kožom, što omogućava brže hlađenje tela. Kada su velike vrućine on isteže prednje ekstremitete i pomera ih, da bi se oslobodio viška toplote. Učinak hlađenja povećava i time što pljuvačkom liže svoje šape. Zbog snažnih mišića i jakih tetiva na zadnjim ekstremitetima, kengur se sa lakoćom odbacuje od zemlje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime