JAGODINSKI AZIL GRADI ZIDANE BOKSEVE ZA PSE KOJI ĆE IH ZAŠTITITI OD HLADNOĆE

2

Jagodinski azil za napuštene pse odavno važi za ustanovu koja daje primer u Srbiji na koji način se treba ophoditi prema životinjama o kojima nema ko da brine. Naime, ovih dana zaposleni u azilu iz svojih sredstava grade zidane bokseve koje će psima pružiti sigurno utočište u hladnim danima koji dolaze.

5

„Već duže vreme planiramo da iz upotrebe izbacimo dotrajale drvene kućice i izgradimo nove jake bokseve od blokova. Sada smo to i uspeli. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja je imala sluha za ovaj problem, uspeli smo iz svojih sredstava da izdvojimo oko 200.000 dinara i sagradimo 15 bokseva od po tri metra kvadratna. Ovo je dugoročno rešavanje problema. U svaki od njih može stati po pet pasa tokom hladnih dana i noći. Na ovaj način povećali smo i kapacitet prihvatilišta i sada imamo mesta za 150 pasa. Nadamo se da ćemo uz pomoć donatora uspeti da obezbedimo i izolaciju, slamu već imamo i sada smo mnogo spremniji da dočekamo zimu“ kaže direktor Azila za pse, Mića Dekić.

3Od avgusta meseca, azil je uspeo da udomi 40 pasa čime retko koji azil u Srbiji može da se pohvali.

„Uz pomoć lokalnih medija i akcije udomljavanja koja stalno traje, imamo jako dobar procenat udomljavanja. Građani nam se javljaju i kada postoji neki problem, kada naidju na napuštenog psa i mi reagujemo u skladu sa svojim mogućnostima. Imamo odličnu saradnju sa nadležnima u udruženju za zaštitu životinja, posebno sa Indom Marjanović koja nam pomaže u udomljavanju. Svest ljudi se menja, danas je daleko veći broj onih koji su spremi da udome psa umesto da ga kupe. Građani nam donose i štence što mi po zakonu ne bismo trebali da prihvatamo jer štencima je potrebno vakcinisanje i posebna nega, ali borimo se. Imamo odličnu saradnju sa lokalnom samoupravom i u tome leži uspeh jagodinskog azila“ kaže Dekić.

Trenutno se u Azilu nalazi oko 40 pasa, koji po zakonu posle sterilizacije i čipovanja treba da budu vraćeni na ulicu. Jedini način da se oni ne vrate na ulicu, jeste udomljavanje. Utorkom i četvrtkom svi oni koji žele da udome psa, mogu posetiti jagodinski azil koji se nalazi na prostoru JP „Standard“ na putu ka naplatnoj rampi u Jagodini. Broj telefona je 066 60 35 035

7Za razliku od starih kućica za pse, novi bokseve će psima pružiti neuporedivo bolju zaštitu od zime koja dolazi.

2 KOMENTARA

  1. Samo u jednom danu uhvate i zatvore tamo po 7-8 pasa,a imaju ih trenutno 40?! Gde su????
    Sram Vas bilo što pisete ovakve tekstove,gde će vam duša??? I nemojte da objavite komentar,dovoljno je da se makar postidite.

  2. Cestitke ipak se menja svest rukovodstva azila.Otkuda tako malo pasa ima u azilu kada svakodnevno hvataju pse u proseku za nedelju dana uhvate 40 pasa,pa ispada da nedeljno i udome 40 pasa.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime