JAGODINSKA GIMNAZIJA OBELEŽILA 148 GODINA RADA

0

Svečanom akademijom Gimnazija „Svetozar Marković“ u Jagodini, jedna od najstarijih u Srbiji, večeras je obeležila 148 godina rada.

Svečanoj akdemiji, uz đake i profesore škole, prisustovali su direktori osnovnih i srednjih škola Jagodine, predstavnici javnog i kulturnog života, bivši profesori i đaci, njih je pozdravio direktor Gimnazije profesor Miroslav Veljković.

Veljković je istakao da Gimnazija danas obrazuje i priprema mlade za budućnost, na globalnom planu.

Gimnazija u Jagodini osnovana je odlukom Ministarstva prosvete, a svoj život počela je 22. novembra 1869. godine upisom 27 učenika u „Realnu gimnaziju“, zapisali su hroničari tog vremena.

Nastava u „Realčici“ počela je osam dana kasnije u „zgradi koju je opština lepo uredila i u njoj lep školski nameštaj nabavila“ piše u jednom dokumentu koji svedoči o otvaranju prve takve škole u „okružnoj varoši Jagodini“.

Gimnazija nije radila u vreme Prvog svetskog rata jer je veliki broj profestora bio na ratištu.

Gimanzija od 1946. godine nosi ime „Svetozar Marković“.

U Gimnaziji u Jagodini, koju su završili brojni istaknuti stručnjaci i znameniti ljudi Srbije, pesnik Đura Jakšić je predavao crtanje i krasnopis. Veruje se da je, dok je ovde radio, napisao i pripovetku „Komadić švajcarskog sira“.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime