JAGODINCI ČUVAJU DRVEĆE, VODOPAD NAPRAVLJEN KROZ KROŠNJE

0

Dok iz Savinca kod Gornjeg Milanovca stižu vesti da će legendarni hrast star više od 600 godina biti posečen, iz Jagodine stižu fotografije kako su Jagodinci svoje staro drveće u izletištu Aračlijski potok, sačuvali. Naime, prilikom izgradnje vodopada, jagodinski predstavnici vlasti i rukovodioci JKP „Standard“ zajedno sa projektantima uredili su da vodopad ide „kroz drveće“ ali da pluća grada budu sačuvana. Konstrukcija koja je za vodopad, najnoviju turističku atrakciju u Jagodini, najpotrebnija, umećem majstora prolazi kroz krošnju stabala iako je u samoj izgradnji kako kažu projektanti, bilo mnogo lakše da ploča vodopada bude ravna i cela.

15 13 5Na ovaj način je drveće, među kojima mnoga stabla pripadaju retkim vrstama, u jednom od najlepših izletišta u Srbiji, Đurđevo brdo, sačuvano i krošnje pružaju nezamenjivi hlad. Zajedno sa vodom prvog veštačkog vodopada u Srbiji u ovom izletištu je bar desetak stepeni niže nego u gradu.

5

Reč je o delu Jagodine, u kome su ZOO vrt, Akva park, Muzej voštanih figura, Hotel Hill, „Vivo šoping centar“, koga godišnje, prema ranijoj izjavi predsednika Skupštine grada Dragana Markovića – Palme, „poseti 400.000 turista iz zemlje i inostranstva“. Rekonstrukcija „Aračlijskog potoka“, poslednji put je temeljito rekonstruisana 2006. godina, kada je proglašen Spomenikom prirode – botanički.

U okviru rekonstrukcije tada je u njemu izgrađena i Letnja pozornica sa 1.500 sedećih mesta, a pozornica radi od 1.maja do 1.septembra. Na njoj, u okviru manifestacije „Kulturno leto“ nastupaju pzorišta, izvođači narodne, zabavne i operske muzike, folklorne grupe…

Ulaz je besplatan. Kako prenosi Tanjug, u Odluci o budžetu grada za 2015. godinu, se navodi, da je uz rekonstrukciju „Aračlijskog potoka“, u budžetu grada za oblast turizma, „redovne delatnosti i programske aktivnosti“, planirano 3.730.989 dinara.

Anita Mitrović

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime