VRTIĆ BESPLATAN ZA TREĆE DETE KOJE JE UZ PRVA DVA, SMEŠTENO U OBDANIŠTU

0

U Jagodini je smeštaj trećeg deteta u vrtić „Pionir“ besplatan, ali pojedini roditelji smatraju da to u praksi baš i nije tako, s obzirom da kada najstarije dete krene u školu, benefit trećeg deteta prestaje da važi.

„Imam troje dece, ćerku od 9, sina 7 i ćerkicu 4 godine. Već tri godine me muči pitanje zašto smeštaj za treće dete nije besplatan.  Nisam plaćala za treće dete vrtić dok su mi svo troje išli u vrtić, kada je prvo dete krenulo u školu automatski sam za treće dete krenula da plaćam, imali smo neki popust od pune cene za 500 din manje. Ima dosta navodno socijalnih slučajeva koji uzmu prijavu u socijalno da su ugroženi, a rade kod privatnika i primaju platu naravno nisu prijavljeni i oni imaju popust za vrtic placaju ga 1500 din. Suprug i ja smo u radnom odnosu ali stanujemo privatno, troje dece sada imamo s tim da sada imamo dva školarca, a za treće dete ćemo plaćati punu cenu od 3.860 dinara. Smatram da je to nepravedno, jer troje dece je troje dece bez obzira da li jedni idu u vrtić a drugi su krenuli u školu“ kaže majka Ivana Stojković.

Zamenica direktora predškolske ustanove „Pionir“ Vesna Ostojić, kaže da i Jagodina kao i mnogi drugi gradovi, daje besplatan smeštaj za treće dete s tim što je inače cena jagodinskih vrtića daleko manja nego u ostalim gradovima.

„Naravno da roditelji koji imaju troje dece ostvaraju pravo na besplatan smeštaj za treće i umanjenu cenu za drugo dete. Kada jedno dete kreće u školu, u vrtiću ostaju dvoje i oni podležu pravilniku koji važi sa porodice koje imaju dvoje dece. Naplaćuje im se puna cena za prvo i umanjena za drugo. Kada ostane samo jedno dete u vrtiću, važi cena za jedno dete. Cena se tiče usluga koje vrtić pruža, hrana, smeštaj, osoblje, aktivnosti, jer mi ne možemo da uzmemo u obzir decu koja nisu kod nas na smeštaju nego su krenula u školu. Jagodina daje mnogo benefita roditeljima, ali i sami roditelji nisu uvek zainteresovani za saradnju, osim kada je reč o plaćanju. Kada smo organizovali u okviru Dečje nedelje roditeljski sastanak na kome smo želeli da razgovaramo sa njima o kvalitetu usluga, smeštaju decu i ostalim stvarima, od 2000 roditelja ni jedan se nije pojavio“ kaže Ostojić.

Ona dodaje da svako ko ima bilo kakve zamerke može doći u upravu predškolske ustanove na konsultaciju. Cena smeštaja u jagodinskim vrtićima i dalje je najniža u Srbiji. Puna cena vrtića je 3.860 dinara, ukoliko je dvoje dece iz jedne porodice u vrtiću onda se za drugo dete plaća 20 odsto manje, roditelji dece koja su korisnici materijalne pomoći plaćaju 1750, deca koja koriste na četiri sata zabavište u gradu sa užinom – 1.140 dinara, samohrani roditelji plaćaju cenu od 3.290, predškolci koji koriste celodnevni smeštaj 3510, dok je vrtić u selima besplatan osim što roditelji ukoliko žele mogu plaćati užinu koju koristi i škola u kojoj je smešten prostor obdaništa.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime