Jagma za Bogojavljenskom vodicom

0

Povodom Bogojavljenja, jednog od njznačajnijih hrišćanskih praznika, kome Srbi pridaju veliki značaj, danas se u portama crkava u Pomoravlju, Resavi i Levču, okupio veliki broj građana.

Crkve su bile pune na bogosluženju, velki broj vernika je učestvovao u litiji oko crkava i poneli su kućama osveštanu Bogojavljensku vodicu, izjavili su Tanjugu sveštenici.

Veliki interes, prava jagma u Jagodini, bila je za Bogojavljenskom vodicom, ljudi su u torbama nosili i po nekoliko boca vodice.

U porti centralne crkve u Jagodini, Svetog Petra i Pavla, uz pet buradi od po 500 litara, i ove godine je dovezena vatrogasna cisterna od 9.000 litara vode koju je osveštao sveštenik, pošto se popeo na cisternu, a vernici brzo opkolili sa praznim bocama, od kojih su neki točili i po pet litara.

Kult Bogojavljenske vodice u ovom delu Srbije je veoma veliki, tako da Crkva Svetog apostola Petra i Pavla već nekoliko godina naručuje i vatrogasne cisterne, da bi zadovoljili vernike, rekli su Tanjugu sveštenici ove crkve.

Za oko dva sata i burad i cisterna su ostali prazni.

Jagodina ima još tri crkve u gradu, u kojima je danas služena Bogojavljenska liturgija, a vernici su točili Bogojavljensku vodicu, posle liturgije i mimohoda oko crkvi. U svim crkvama bilo je puno vernika.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime