IZLOŽBA „SVET RIBA“U PRIRODNJAČKOM CENTRU U SVILAJNCU

0

U utorak 01. decembra 2015. godine u 19 časova zakazano je svečano otvaranju prve gostujuće izložbe u Prirodnjačkom centru Srbije – „SVET RIBA“. Ova izložba se realizuje u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem iz Beograda i do sada nije viđena u Srbiji na ovakav način. Postavka je urađena na spratu Prirodnjačkog centra i ovde će biti izložena sve do 18. januara 2016. godine, do kada će i svi posetioci moći da je vide.

Izložba Svet riba

Izložba „Svet riba“obuhvata  59 preparata riba, komercijalnih i retkih vrsta, ulovljenih u južnom Jadranu. Klasičnim konceptom izlaganja, kroz dve tematske celine,  predstavljena je raznovrstnost riba južnog Jadrana i to hraskvičavih riba ajkula i raža (Elasmobranchii, red Hexanchiformes, Lamniformes, podres Squaloidei…) kao i  košljoriba (Osteichthyes, red Plectognathi, fam.Labridae, Sorpaenidae, Sparidae).

Od 29 vrsta ajkula, koliko ih živi u južnom Jadranu, na izložbi je predstavljeno skoro polovina vrsta. Izložene su pridnene vrste, morske mačke, ajkula prasac, kao i kostelj, modrulj, glušac, brojne vrste koje spadaju u manje ajkule (tokom života najviše narstu do 1.5 m) kao i velike ajkule lisice i volonja, koje tokom života mogu da dostignu dužine i do 5 m,. Ove krupne ajkule imaju karakterističnu hidrodinamičnu formu okretnih i brzih grabljivica, spretno love drugu ribu .

Iako je strah nejčešće osećanje koje nam izaziva spomen ajkula izložba vodi posetioce u sasvim drugom pravcu, predstavljajući ove vrste kao savršenstvo prirode, čiji sklad oblika i proporcija u potpunosti ispunjava njihov zadatak opstanka na vrhu lanca ishrane kao najvećih predatora u moru. Predstavlja ih i kao brižne majke koje rađaju žive mladunce, a izgled izloženih ajkula, zedepastog tela, ili čak hidrodinamičnih formi sa malim ustima bez zuba govori o tome da većina njih nije opasna po čoveka, o čemu svedoči i činjenica da nikada nije zabeležen napad na čoveka ni jedne izložene vrste.

Deo postavke koji se odnosi na košljoribe prikazuje veliku raznovrsnost riba Južnog Jadrana, a koji i inače po tome prednjači u odnosu na srednji i severni Jadran. Izloženi eksponati prikazuju raznovrsnost oblika i veličina riba (morski konjić, grdobina, jegulja,srebrni kaiševi), vrste koje su specifične zbog brojnih adaptacija koje poseduju, poput preletanja malih udaljenosti (Trygla sp.), naduvavanja tela (Spheroides cutaneus), uspravnog kretanja-plivanja (Hypocampus sp.), odbrambenog nakostrešenog izgleda (Balistes caroliensis), pecanja plena (Lophius piscatorius) i predstavlja  posetiocima  predivan svet riba.

Autor izložbe : Dubravka Mićković
Autori postavke i saradnici izložbe : Aleksandar Stojanović, Miroslav Jovanović

Kroz Prirodnjački centar Srbije do sada je prošlo više od 30.000 posetilaca, a ovom gostujućom izložbom najavljuje se bogat i raznovrstan program sa brojnim novitetima sledeće godine.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime