IZ JAGODINSKOG ZOO VRTA PORUČUJU – MEDVEDI RAŠA I SAŠA SU SE IGRALI!

0

U proteklih nekoliko dana na internet portalima objavljene su vesti u kojima se navodi incident koji se desio u jagodinskom Zoo vrtu. Naime objavljen je snimak na kojem se vidi borba dva Tibetanska ogrličara, koja je kako je navedeno trajala oko sat vremena. U želji da i sami proverimo o čemu je reč, kao i dođemo do drugih informacija o Zoo vrtu, otišli smo na lice mesta i porazgovarali sa zamenikom direktora i veterinarom Vladimirom Jovvanovićem.

Na početku možete li nam nešto reći o uslovima u kojima čuvate živatinje. Koliko ih puta hranite, koliko često pregledate, da li vodite računa o higijeni itd?

vlada 2
veterinar Vlada Jovanović

“Životinje hranimo svakodnevno. Po zvaničnim parametrima kao i po komentarima posetilaca njihova uhranjenost je idealna. Naravno postoje i zluradi ljudi, koji bez prethodne provere i znanja komentarišu neke pojave poput linjanja i mitaranja, zamenjujići tezu u prilog navodno lošim uslovima u kojima ovde čuvamo životinje. Ponekad zbog velikih vrućina, ne zbog nedostatka hrane, zveri ne hranimo svaki dan ali to je sve u okviru pozitivne prakse koju su postavili pre nas neki od najvećih zoo vrtova. Čišćenje, medicinski i drugi pregledi su redovni.”

Mnogi stanovnici okolnih naselja večernje oglašavanje tumače kao znak da su životinje gladne. Da li je to zaista tako ili postoji neko drugo objašnjenje?

“Veliki broj životinja počinje da se oglašava u smiraj dana, počevši od lavova pa za njima vukova i tako dalje. To je neki ritual koji traje godinama i koji nema veze ni sa glađu niti sa bilo čim sličnim.”

Kako se životinje, koje su poreklom iz raznih klimatskih područija, prilagođavaju lokalnoj, Umereno kontinetalnoj klimi?

“Vidite, one zaista potiču sa raznih kontineta ali je većina njih rođena u Srbiji tako da su se prilično adaptirale na ovakvu klimu. U proseku najviše im odgovara proleće i jesen tj. godišnja doba u kojima temperature nisu ni previsoke ni preniske. U toku leta i zime mi se trudimo da određenim vrstama obezbedimo neophodne uslove, tako smo npr. za predstojeće vrućine obezbedili čilere, za termo regulaciju vode bazena u kojem obitava lučka foka.”

Da li ste imali prinova ove godine i šta vam je u planu za naredni period?

“Ove godine smo imali puno prinova počevši od benglaskog tigra, antilope, lame itd. U planu je da neke od njih razmenićemo sa drugim Zoo vrtovima i tako međusobno obogatimo sadržaj bez većih ulaganja.”

Da li je u planu proširenja kaveza za zveri, obzirom da postoje prigovori vezani za skučenost prostora u kojima te životinje obitavaju?

“Ja se u određenoj meri slažem da su neki kavezi mali ali to je zatečeno stanje. Površina na kojoj je smešten zoološki vrt nas ograničava da za sad u tom pogledu nešto promenimo. Mi ćemo se potruditi koliko je u našoj moći, da u narednom periodu dođe do neophodnih izmena.”23

Najaktuelnije pitanje vezano je za Tibetanske ogrličare. Možete li nam pojasniti da li je u pitanju bila borba, igra ili nešto treće kao i šta ćete preduzeti po tom pitanju?

Na snimku se vide dva mužjaka Raša i Saša koji su odrasli zajedno i koji su se na svoj životinjski način igrali. U slučaju prave borbe to bi verujte izgledalo mnogo drugačije i posledice bi bile ozbiljnije od par ogrebotina. Mi vodimo računa da oni ne budu dovedeni u položaj koji bi uzrokovao stvarnu borbu: obezbeđujemo im dovoljno hrane i hranimo ih odvojeno, ne postoji ženka oko koje bi se borili. Molim sve koji sumnjaju u ovo što govorim da se najave i dođu kako bi se uverili da su sve životinje pa i ova vrsta medveda dobro.

Zoo vrt Jagodina je otvoren je 10. jula 2006 godine kao treći Zoo vrt u Srbiji i prvi južno od Beograda. Prostire se na 2,2 hektara i broji preko 250 različitih vrsta i 600 primeraka životinja.

N.N.

Snimak navodne tuče medveda možete pogledati na sajtu zivotinje.rs http://www.zivotinje.rs/vestiStrana.php?id=12298&name=tuca-medveda-u-jagodinskom-zoo-vrtu-medvedi-se-klali-sat-vremena-video&tip=vesti

Prethodni tekstFIZIČKA AKTIVNOST ODLIČNA U BORBI PROTIV DEPRESIJE
Sledeći tekstPIONIRI FK JAGODINA NA ZAVRŠNOM TURNIRU ZA ŠAMPIONA SRBIJE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime