ICEPS – Medicinske simulacije u Jagodini

0

Nije redak slučaj da mladi zdravstveni radnici ne budu spremni za izazovne situacije koje ih čekaju na početku profesionalnog puta. Rad sa pacijentima u zdravstvenim ustanovama jeste zahtevan, ali adekvatna priprema može i te kako da pomogne. Zato je važno da tokom školovanja, budući zdravstveni radnici svih profila imaju priliku da vežbaju i stiču prva praktična iskustva u bezbednom okruženju, pre nego što dođu u kontakt sa pacijentima. To omogućava primena savremenih pedagoških metoda kakve su medicinske simulacije.  

Medicinske simulacije podrazumevaju veran prikaz različitih situacija sa kojima se zdravstveni radnici susreću u zdravstvenim ustanovama – vađenje krvi, tretiranje rana, dekubitisa, nega ležećih pacijenata sa raznim postoperativnimstanjima i drugo. Ovakve prikaze omogućavaju nastavna sredstva poslednje generacije, odnosno specijalne lutke na kojima budući zdravstveni profesionalci vežbaju i uče odgovarajuće postupke. I, ne samo što buduće medicinske sestre stiču rutinu u tretiranju rana, a budući laboranti rutinu vađenja krvi, već razvijaju i brižan odnos prema pacijentima.

Ovakav savremen način obrazovanja zdravstvenih radnika dostupan je sada i studentima u Jagodini u Visokoj strukovnoj školi ICEPS.  Ova visoka strukovna škola je među retkim obrazovnim ustanovama u Srbiji koje su pružile priliku studentima da stiču prva znanja i veštine kroz kabinetsku praksu na medicinskim lutkama. Tako studenti ICEPS-a obavljaju prvu praksu u kontrolisanim uslovima i adekvatno se pripremaju za kontakt sa pacijentima koji imaju u okviru prakse svih kliničkih predmeta. Vežbe sa medicinskim lutkama su neprocenljive, posebno za studente koji dolaze iz nemedicinskih srednjih škola, jer ih pripremaju za naredni korak – praksu u nastavnim bazama škole (Opšta bolnica Jagodina, Gerontološki centar Jagodina, Opšta bolnica Paraćin, Opšta bolnica Ćuprija, Dom zdravlja Ćuprija) i rad sa pacijentima.

Osim po primeni medicinskih simulacija u nastavi, ova škola prepoznatljiva je po orijentaciji na razvijanje praktičnih veština studenata i realizaciji prakse u realnim uslovima, odnosno zdravstvenim ustanovama. Takav koncept škola primenjuje u okviru svih programa osnovnih strukovnih studija – Zdravstvena nega, Fizioterapija, Radiologija, Strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolog i Menadžment u zdravstvu

Pored studijskih programa iz oblasti medicine, na ICEPS-u se realizuju i akreditovani programi osnovnih strukovnih studija iz oblasti ugostiteljstva i ekonomije, ali i master strukovne studijeZdravstvena nega, Javno zdravlje, Menadžment u zdravstvu i Ultrazvučna dijagnostika.

Sve informacije o studijskim programima i uslovima upisa mogu se dobiti u visokoškolskoj jedinici ICEPS-a u Jagodini koja se nalazi na adresi 27. marta 41 ili putem telefona: 035 8101 642 i 064 82 45 688 ili mejla: [email protected]

 

Prethodni tekstPredsednica grupe austrijsko – srpskog prijateljstva Austrije Gudrun Kugler zaigrala kolo s Palmom
Sledeći tekstJoš jedan femicid u Srbiji – ubio suprugu u Paraćinu

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime