GRUPA FRESKOPISACA IZ JAGODINE BESPLATNO OSLIKALA KUPOLU CRKVE SV PETKE

0

Grupa freskopisaca iz Jagodine, besplatno, oslikala kupolu crkve „Prepodobne majke Paraskeve“, u Turističkom kompleksu u Jagodini, koja će biti osvećena 27.oktobra.

Reč je o freskopiscima Daliboru Stankoviću, Bojanu Aničiću iz Jagodine i Stefanu Derikonjiću iz Priboja, sa pomoćnicima Darkom Vasićem, Ivanom Vasiljevićem i Igorom Jonićem, koji pripadaju ekipi Stanoja Bogićevića iz Jagodine

1 „Uradili smo, sa blagoslovom vladike šumadijskog Jovana, kupolu sa freskom Hrista Pantokratora i osam proroka i osam apostola, na 82 kvadratna metra. Radili smo oko mesec dana, odredjivali vreme kada je hladnije jer je u kupoli, na skelama, bilo veoma vruće“, rekao je Aničić.
4„Ovo je naš dar crkvi, čiji smo parohijani, a na ideju da to uradimo došli smo Stanković i ja“, dodao je Aničić.
Ekipa freskopisca Stanoja Bogićevića, kojoj pripadaju ovi momci, zajedno radi 15 godina iza sebe ima 40 oslikanih crkava u Braničevskom, Zaječarskom i Šumadijskom okrugu, u Nemačkoj, a sada jedan deo radi u Makedoniji.
Mi se zahvaljujemo starešinstvu i sveštenicima crkve, koji su stvorili uslove da nesmetano radimo, ali i parohijanima Ivanu Lukiću koji nam je pomgao u kupovini materijala za rad, čoveku iz Crkvenog odbora Panosu Skalkosu i drugima, dodao je Aničić, uz izvinjenje da je nekoga zaboravio.
Izgradnja crkve počela je u julu 2003.godine, površine je 270 kvadratnih metara, predvidjena za oko 180 vernika. Projekat crkve je uradjen prema Hramu „Svetog Simeuna“ u Los Vegasu čiji je autor arhitekta Oto Urban, a preradio ga je i prilagodio terenu u Jagodini arhitekta Mališa Milenković iz Jagodine, saopšteno je na osvećenju temelja crkve 2003.godine.
Ideja o izgradnji crkve o ovom delu Jagodine, potekla je 1999. godine a da bude posvećena Prepodobnoj mati Paraskevi, predložili su korisnici Gerontološkog centra u Jagodini.
Crkvu će 27. oktobra na Svetu Petku, osvetiti vladika šumadijski Jovan.

D.A.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime