SKANDAL: SUĐENJE LEKARIMA PO TREĆI PUT ISPOČETKA

0

Suđenje trojici lekara „Beoklinike“, koji su optuženi za nesavesno lečenje Jelice Panić (25) iz Paraćina, možda će po treći put morati da krene ispočetka, jer aktuelnoj sudiji Drugog osnovnog suda Mirjani Sudarević preti premeštaj u parnično odeljenje.

Žrtva Jelica Panić (25)

Na današnjem pretresu, trebalo je da stručni savetnici započnu sa ispitivanjem veštaka medicinske struke, koji je trebalo da objasne kako je i zašto mlada i zdrava devojka tokom rutinske ginekološke intervencije upala u komu, a potom preminula.

Sudija Sudarević planirala je da započne sa ispitivanjem veštaka, ali su se tome usprotivili advokati okrivljenih lekara. Oni smatraju da stručni savetnik prof dr Miroljub Obradović ne može da ispituje veštake, jer je on porodici preminule Jelice Panić obavljao privatno veštačenje nakon njene smrti.

  • Optužnica ih tereti da su prilikom pružanja lekarske pomoći nesavesno postupali i time prouzrokovali pogoršanje zdravstvenog stanja pokojne Jelice Panić zbog čega je devojka umrla.

Zamenik tužioca, kao i zastupnik porodice Panić, advokat Krsto Bobot, ocenili su da dr Obradović može slobodno da ispituje veštake, pozivajući se na odredbe zakona. Zbog rasprave koja je ubrzo kulminirala, sudija Sudarević odložila je pretres za 18. januar, kada će biti poznato da li će dr Obradoviću biti dozvoljeno da ispituje veštake.

Da li će o tome odlučivati aktuelna sudija ili neko drugi i dalje je neizvesno jer bi odlukom predsednika Drugog osnovnog suda, sudija Sudarević trebalo da bude prebačena iz krivičnog u parnično odeljenje tog suda. Ukoliko predmet bude dodeljen novom sudiji, postupak će po treći put morati da krene ispočetka.

– Nadamo se da neće promeniti sudiju, kako ne bismo morali po treći put sve to da preživljavamo i gubimo dragoceno vreme. Današnje odlaganje i negodovanje okrivljenih lekara zbog prisustva dr Obradovića, doživela sam kao njihovo  nesvesno priznanje krivice zbog smrti moje ćerke. Ako su nevini kao što tvrde, zbog čega se onda toliko plaše njegovog, ali i ispitivanja drugih stručnih savetnika – pita se majka nesrećne devojke Snežana Panić.

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnice protiv lekara „Beoklinike“ Dragana Stanojevića (49), Miodraga Stanića (49) i Bratislava Stamenkovića (67) zbog sumnje da su počinili teško delo protiv zdravlja ljudi.

Jelica je trebalo da bude podvrgnuta rutinskoj operaciji laserskog uklanjanja ranice na grliću materice, ali joj se stanje naglo pogoršalo. Prebačena je na VMA gde je posle osam dana duboke kome preminula.

Blic

Prethodni tekstPOMOZIMO ALEKSANDRU U BORBI ZA ŽIVOT!
Sledeći tekstSRNA LANGO: MINISTAR KULTURE JE I DALJE TASOVAC?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime