GRAĐANI DUGUJU TOPLANI, TOPLANA DUGUJE SRBIJAGASU

0

Toplani u Jagodini račun je bio 210 u blokadi zato što duguje za energente Srbijagasu, dok istovremeno korisnici grejanja duguju Toplani 138 miliona dinara.

U izveštaju nadzornog odbora tog javnog preduzeća se i navodi da su dugovanja korisnika najveći rizik u poslovanju, odnosno da je loša naplata i doprinela dugu koji Toplana ima prema Srbijagasu.

Toplana se trudi da poveća naplatu potraživanja tako što stalno šalje opomena za dospele, a neplaćene obaveze, ali podnosi i tužbe protiv dužnika, navedeno je u izveštaju.

Zbog velikih duga Srbijagasu, Toplana je ove godine sklopila ugovor o eskontu menica sa pravom regresa sa Gradom Jagodinom i AIK bankom na iznos od 70.000.000 dinara, s tim da troškove kredita snosi Toplana. Ovaj iznos biće u celosti uplaćen Srbijagasu za pokriće dela obaveza, a ugovor o eskontu menica je zaključen da se realizuje do novembra 2019. godine.

Planirano je i da se 2018. godine podigne kratkoročni kredit od 80.000.000 dinara za obrtna sredstva, radi izmirenja duga prema Srbijagasu. Godišnje obaveze Toplane u odnosu na Srbijagas iznose oko 770 miliona dinara i najveće su koje ovo preduzeće ima.

Inače, sve ostale obaveze Toplana uredno izmiruje, a na nju je priključeno oko šest hiljada stanova, školskih, predškolskih i socijalnih ustanova i administrativni centar grada.

Zbog visoke cene grejanju „na lični zahtev“ se ove godine sa toplovodne mreže u Jagodini isključilo 140 potrošača, ukupno za tri godine 939 potrošača.

„Ove godine je mnogo manje, 140 potrošača, u odnosu na 2015. kada se isključilo 545 i 2016. kada je bilo 254 isključenja“, rekla je Tanjugu direktorica „Toplane“ Nadežda Marković – Purić.

Cena grejanja u Jagodini je 96,62 dinara po kvadratu za fizička lica i 241,47 dinara za pravna i nije se menjala poslednjih godina a povećanje se ne planira ni 2018. Uz sve finansijske probleme Toplane grejanje u Jagodini je stabilno.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime