BLISTAVA GODINA ZA FAKULTET PEDAGOŠKIH NAUKA U JAGODINI

0

Fakultet pedagoških nauka u Jagodini, koji primarno obrazuje učitelje i vaspitače, ima zadovoljstvo da se pohvali zapaženim rezultatima gotovo u svim oblastima svog delovanja. Jedan od najznačajnijih je sigurno činjenica da Fakultet spada u one malobrojne fakultete u zemlji koji su u prvom upisnom roku popunili sva budžetska i samofinansirajuća mesta na osnovnim akademskim studijama, osvedočavajući tako ugled i popularnost u porodici visikoškolskih institucija.
„Ponudu od devet akreditovanih studijskih programa osnovnih i master studija, Fakultet ove godine krunisao akreditacijom doktorskih studija, studijskim programom Doktor nauka – metodika nastave. Fakultet je po prvi put od svog osnivanja postao nosilac naučnog projekta koji pripada integralnim interdisciplinarnim istraživanjima, pod nazivom Efekti primene fizičke aktivnosti na lokomotorni, metabolički, psihosocijalni i vaspitni status populacije Srbije. Ostvaruje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnoliškog razvoja u ciklusu istraživanja 2011-2016. u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu, Institutom za nuklearne nauke u Vinči kao i nizom drugih uglednih naučnih i visokoškolskih institucija u Srbiji“ istakla je dekan FPN, dr Violeta Jovanović.
Utemeljen na internacionalnom iskustvu i internacionalnom obrazovanju svog osnivača i prvog upravitelja Sretena Adžića, Fakultet pedagoških nauka kao zaveštanje proisteklo iz 118. godina duge tradicije neguje otvorenost kao imanentni stil svog rada i postojanja.
Tako je kao koordinator EdLead Tempus projekta, u saradnji sa partnerskim institucijama iz Holandije, Finske, Mađarske i Rumunije, uz pomoć tri najveća domaća državna univerziteta i dva udruženja direktora iz Srbije Fakultet kreirao i u toku ove godine akreditovao master program Liderstvo u obrazovanju. Studijski program je interdisciplinarnog karaktera, namenjen je zaposlenima u školama, odnosno onima koji rukovode institucijama u obrazovanju i kulturi, a žele da razviju liderske veštine. Ove jeseni upisana je prva generacija studenata, a interesovanje za program bilo je ogromno (za 25 mesta javilo se čak 95 kandidata), čime su sami direktori odgovorili na pitanje o potrebi stručnog profilisanja ove funkcije i načinu na koji oni vide svoje obrazovanje. Kako se program jednim delom odvija putem video kofrencijske veze fakultet je sredstvima sa projekta inovirao svoju informatičku opremu u vrednosti od 28000 evra.
Program stalnog stručnog usavršavanja čiji je cilj razvijanje i unapređivanje kompetencija nastavnika engleskog jezika za primenu integrativne nastave, kao i za korišćenje savremenih tehnologija u nastavi stranog jezika Fakultet realizuje već tri godine zahvaljujući grantu Američke ambasade. Program je kreiran u saradnji sa univerzitetom Melilend iz SAD i privlači veliku pažnju nastavnika iz svih krajeva naše zemlje.

„Fakultet je u saradnji sa osnovnim školama okruga i Školskom upravom u Jagodini, pod svojim krovom u toku čitave školske godine organizovao stručne skupove koji su bili prilika da se upoznaju i sarađuju ne samo nastavnici osnovnih i srednjih škola pomoravskog okruga, već i stručni saradnici i direktori, ali i nastavnici, saradnici i studenti našeg fakulteta. Kako su ovi programi najvećim delom budžetirani sredstvima sa različitih projekata, ili se vode kao usavršavanje unutar institucije, uglanom su besplatni za polaznike.
Novu mogućnost za bogaćenje nastavno naučnog iskustva Fakultet je pronašao u Evropskom Erazmus + programu. Osim potpisanog ugovora sa dugogodišnjim partnerima i prijateljima  sa  Univerziteta u Baji (Mađarska), Fakultet je potpisao ugovore o razmeni profesora i studenata i sa dva Univerziteta u Nikoziji (Kipar), Univerzitetom u Marburgu (Nemačka) i Univerzitetom Viana do Kostelo (Portugalija). Ove godine petoro naših nastavnika su boravili i držali nastavu na ovim univerzitetima. U pitanju su predavanja po pozivu što se smatra značajnim pokazateljem referentnosti univerzitetskih nastavnika. U narednom semestru pet studenata našeg fakulteta osnovnih i master studija imaće priliku da pohađaju nastavu i polažu ispite na navedenim univerzitetima u Portugaliji, Kipru i Nemačkoj. Pored toga, deset studenata obaviće stručnu praksu u Baji i Segedinu. Istovremeno, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini ima u ponudi 39 predmeta na engleskom jeziku namenjenih studentima iz inostranstva.
„Zasluga za vidljivost i interesovanje koje vlada za naš fakultet, osim ogromnog nastavnog, vannastavnog i naučnog rada naših profesora i stručnosti i posvećenosti službi fakulteta, dugujemo i odličnoj saradnji sa školama i predškolskim ustanovama, vežbaonicama, ali i ogromnoj podršci koju fakultet dobija od lokalne samouprave. Ove godine, osim već tradicionalne posete Beču profesora i oko 200 studenata, i mnogih drugih donacija za koje se fakultet redovno obraća Gradu, Skupština grada je finansijski značajno pomogla projekat kompletne zamene dotrajalog tišleraja na zgradi fakulteta. Projekat vredan 21 milion dinara realizovan je udruženim sredstvima Ministarstva prosvete, Grada Jagodine i Fakulteta, čime je učinjeno značajano poboljšanje uslova za normalan i udoban rad na Fakultetu. Koristim i ovu priliku da se još jednom zahvalim predsedniku skupštine Draganu Markoviću Palmi.
I na kraju posebnu pažnju želim da usmerim na naše drage goste, kolege i prijatelje iz Baje, Budimpešte i Segedina koji su nam danas učinili ogromnu čast pridružujući se našoj svečanosti. Imali smo priliku ove jeseni da se sretnemo u Mađarskoj obilazeći škole, vrtiće i studentske domove na srpskom jeziku. Naša prevashodno stručna ekskurzija prerasla je u duboko emotivnu sa neodoljivim utiskom da smo na ovom putu ponovo prepoznali davno izgubljene rođake, one koje još od Čarnojevićevih vrmena nismo imali prilike da sretnemo i zagrlimo.  Još jednom vam duboko zahvaljujem na ovoj poseti sa nadom da je ovo početak jedne duge i plodne saradnje ali i prijateljstva“ rekla je dr Violeta Jovanović.
Svečanom akademijom obeležen je 24. Dan Fakulteta pedagoških nauka i 119 godina obrazovanja učitelja u Jagodini, tim povodom akademiku Vladeti Jerotiću uručena je Počasna diploma Narodni učitelj, dok je diplomu magister humanitas primio Vasil Hadžimanov. Prethodnih godina je ovo priznanje dodeljeno književnicima Dobrici Eriću i Slobodanu Rakitiću, slikaru i dugogodišnjem dekanu Fakulteta Sretku Divljanu, novinarima Živoradu Žiki Nikoliću i Nenadu Ristiću i piscu Milisavu Saviću.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime