FANTASTIČNI CENTAR ZA KULTURU U PARAĆINU BIĆE GOTOV ZA GODINU DANA

0
Jedan od najlepših objekata Centra za kulturu u Srbiji koji se nalazi u Paraćinu, biće završen do kraja sledeće ili početka 2017.godine. Zgrada novog kulturnog centra u Paraćinu građena je kroz projekat “Pomoći građevinskoj industriji” i završena je u delu takozvanih “grubih radova”, kako je i ugovoreno sa tadašnjim Ministarstvom građevine. Ovakvom građevinom koja će služiti građanima kroz kulturu, umetnost, politiku i zabavu ne može se pohvaliti gotovo ni jedan grad u Srbiji.
centar za kulturu paracin 2
„Završiti celi objekat uz učešće države od 50%, kako je to ugovoreno za prvu fazu radova, nije bilo moguće zbog ograničenih sredstava projekat kroz koji je u Paraćinu izgrađen i novi ulazni aneks kojim je konačno posle više od trideset godina završen sportski centar.
Da bi objekat bio u funkciji potrebno je završiti unutrašnje radove, uključujući i značajan deo instalacionih radova, klimatizacije, grejanja, elektroinstalacija kao i postavljanje planiranog panoramskog lifta i uređenje okolnog prostora. Nastavak radova dva puta je odlagan, prvi put zbog kašnjenja uplate obaveza ministarstva prema izvođaču radova, a zatim i zbog poplave koja je zahvatila Paraćin i zbog koje je došlo do pomeranja rokova za realizaciju mnogih projekata. Tokom 2015.god. otklonjene su posledice poplave i na samom objektu, a zatim pripremljen i javni poziv za izvođenje radova po kome radovi treba da budu okončani po fazama, počev od proleća 2016.god. pa do zime 2016 – 2017. godine“objašnjava predsednik opštine Paraćin, Saša Paunović (DS).
centar za kulturu paracin 1U prizemlju objekta planira se izložbeni prostor za potrebe gradske galerije, na prvom spratu manja bioskopska sala sa najsavremenijom opremom (sada se bioskopske predstave održavaju u sali koja se koristi i za pozorišne predstave u okviru srednjoškolskog centra). Na drugom spratu planiran je amfiteatar pod staklenom kupolom – jedna od tri dodatne višenamenske sale za održavanje javnih skupova, u kojoj će se održavati i skupštinska zasedanja, te će novi kulturni centar u Paraćinu biti i neka vrsta gradskog parlamenta na obali Crnice.
„Čitav objekat zamišljen je tako da omogućava istovremeno organizovanje više društvenih događaja koji se mogu paralelno odvijati a postoji interesovanje vlasnika oba hotela u samom centru grada koji se nalaze neposredno uz objekat da se višenamenske sale koriste i za potrebe kongresnog turizma – održavanja stručnih skupova uz iznajmljivanje“ dodao je Paunović.
Arhitekta ovog zdanja je Simo Gušić. Paraćin već ima moderni sportski centar sa zatvorenim bazenom, kuglanom, sportskim sadržajima. Od javnih objekata koji su potrebni Paraćinu je jedna vrsta koncertne dvorane i velike sale pozorišta pošto trenutno koristi pozorišni prostor kapaciteta od 400 mesta.

 

Prethodni tekstPET NAJBOLJIH BELIH LAKOVA ZA ZIMU
Sledeći tekstGODIŠNJICA VELIKOG STRADANJA RUDARA, DANAS NJIHOV POLOŽAJ GORI NEGO IKAD

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime