EUTANAZIJA U SRBIJI?

0

U Srbiji je u određenim slučajevima moguća pasivna eutanazija, što podrazumeva prestajanje uzimanja terapije. Međutim, dogodine će biti pokrenuta javna rasprava o uvođenju eutanazije u zakon.

Euthanasia-landing---Prevedena

Od januara se može očekivati debata o tome da li treba legalizovati eutanaziju u Srbiji. Ukoliko Zakon o eutanaziji bude odobren, najteži bolesnici za koje prema proceni lekara nema nade, moći će sebi prevremeno da oduzmu život. Krajem godine će biti objavljen prednacrt građanskog zakonika, kaže Ratomir Kepčević iz Komisije za izradu građanskog zakonika. Javna rasprava o tome počinje od januara 2015. i trajaće devet meseci, dodaje. Prednacrt sadrži i deo o eutanaziji, i preko 400 alternativnih rešenja.
Prema Zakonu o zaštiti zdravlja iz 2005. u Srbiji je za određene slučajeve dozvoljena tkzv. pasivna eutanazija. Ona podrazumeva prestanak primanja terapije pacijenta. Lekari ne smeju da sprovode „aktivnu eutanaziju“.

I zloupotrebe su uvek moguće, kaže Violeta Beširević, profesor medicinskog i ustavnog prava. Kao i u svakom procesu, moguće su zloupotrebe, kao i kod drugih etičkih dilema – abortusu, veštačkoj oplodnji, kaže ona. Zato postoji pravo, pravni standardi, kojima se takva zloupotreba sprečava, dodaje profesorka Beširević.

Dragan Delić, direktor Lekarske komore kaže da naš sistem nije spreman za eutanaziju.

„Ja nisam pristalica… U postojećim uslovima rada, gde je ipak insuficijentna dijagnostika, i terapija koja nije baš na najboljem nivou, pa i naše znanje iz humane medicine je dosta insuficijentno – mnoge stvari mi danas ipak ne razumemo, pogotovo prirodni tok neke bolesti… Bojim se da tim aktom ne poprimimmo ulogu da glumimo, prezentujemo jedno džepno izdanje bogova“, kaže Delić.

Lekari koji su se Hipokratovom zakletvom obavezali da se bore za ljudski život do poslednjeg trenutka, protive se legalizaciji eutanazije ili ubistvu iz milosrđa.
eutanasia1
Ovim povodom oglasio se i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. „Lično, kao lekar i kao neko ko se Hipokratovom zakletvom obavezao da ustraje u etičkom obavljanju lekarske profesije, a u kojoj se između ostalog navodi da ću „apsolutno poštovati život od samog početka“, protiv sam eutanazije. S druge strane, podržavam pokretanje javne debate po tom pitanju i uključivanju najšire stručne i ostale javnosti u kreiranju konačne odluke“, saopštio je Lončar.

Aktivna eutnazija podrazumeva pomoć lekara u samoubistvu ili direktno učešće u ubistvu iz milosrđa. Do sada je lehalizovana u Holandiji, Belgiji i Luksemburgu, kao i u nekoliko američkih država.

izvor B92

Prethodni tekstOBNOVIMO TEREN ZA BASKET KOD STAROG SIMPA!
Sledeći tekstFANTASTIČNI KAPUTI!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime