EPIDEMIJA KAO RAZLOG ILI OPRAVDANJE ZA OGRANIČAVANJE PRAVA OPOZICIJE?

0

Paraćinski naprednjaci i vladajuća garnitura, pokazalo se, u najmanju ruku – čudno reaguju na sve one za koje su procenili da „nisu njihovi“. Ne samo da, iako javni funkcioneri, izbegavaju medije za koje smatraju da im nisu naklonjeni i koji su uredno konkurisali i rade projekte kroz koje izveštavaju o dešavanjima u Paraćinu, ništa bolja situacija nije ni sa opozicijom. Ponašanje nove vlasti u Paraćinu deluje kao „pravi se mrtav ako naiđe neko ko nije naš“.

„Naprednjaci iz nekog razloga izbegavaju svaki kontakt s opozicijom što je potpuno neverovatno. Oni nisu shvatili da opozicija mora da učestvuje u radu skupštine i da je deo građana Paraćina glasao za te ljude, te tako vlast mora da prizna sebi da i oni postoje. To su takođe građani Paraćina“ objašnjava situaciju paraćinska opozicija.

U dva najvažnija radna tela – za budžet i za propise opozicija nema ni jednog člana.

„Ovo nikad nije bilo – uvek je opozicija imala predstavnika u tim radnim telima“.

„Velika je sramota skupštinske većine izbacivanje opozicije iz Odbora za propise i upravu i Odbora za privrede i finansije. Neprihvatljivo je da skupštinska većina određuje opoziciji u kojim radnim telima će imati svoje predstavnike. To smatramo anticivilizacijskim činom“ kaže Tomislav Šaletić.

„U ime odborničke grupe „Sigurno napred“ ukazujem na to da je nedopustivo da
predstavnici opozicije nemaju svoje predstavnike u Odboru za propise i upravu i u Odboru
za društveno-ekonomski razvoj, privredu i finansije po prvi put u novijoj istoriji.
Očigledna je namera vladajuće većine da što više može sakrije od javnosti svoje
aktivnosti, da postupa netransparentno i suprotno čak i od standarda lokalne demokratije
koji su opšte prihvaćeni u Srbiji,da ne govorimo o zemljama sa dužom demokratskom
tradicijom. Zaprepašćujuće je da ni dva meseca od podnošenja zahteva predsednica skupštine nije našla vremena za konsultacije sa odborničkim grupama o radu skupštine i odborničkih grupa (konsultacije se i sada mogu održati i uz pomoć video linka, nije obavezno održavanje sastanka u postojećim okolnostima odmakle epidemije u kojima je zaražen i veliki broj opštinski radnika i funkcionera)“ kaže Saša Paunović. 

Paraćinski naprednjaci ne daju izjave medijima za koje smatraju da „nisu njihovi“ pa tako nismo ni mogli da ih pitamo zašto žele da u najvažnijim odborima – za finansije i upravu nema opozicije. Novi predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević je na početku svog mandata novinarku Infocentrale Stefanu Filipović na javnom skupu pokušao da ponizi pred kolegama, uz reči „ovima ne dajem izjavu“. 

Paraćinsko udruženje građana „Građanski pokret slobodan izbor“ koje kroz projekat „Građanski posmatrač“ prati rad lokalnih institucija ranije je kritikovalo lokalne vlasti zbog nedostatka transparentnosti, zbog održavanja sednica opštinskog veća bez prisustva javnosti. Komentarišući ovaj slučaj u udruženju kažu da su već u saopštenjima upozoravali da se epidemija koronavirusa ne sme korisititi kao izgovor za suspendovanje rada institucija i demokratskih sloboda. „Održavanje sastanaka video linkom uz pomoć mnogih lako dostupnih aplikacija danas je sasvim uobičajena stvar. Epidemija koronavirusa ne može biti opravdanje bilo kome, ako sastanci uživo nisu mogući tu je more drugih mogućnosti. Misim da smo svi sa razlogom zabrinuti da je reč o zloupotrebi epidemije da bi se ograničila prava i slobode, u ovom slučaju opozicionih odbornika u skupštini opštine Paraćin.“ kaže Slobodan Tanić zastupnik udruženja.

 

 

 

 

 

 

Prethodni tekstČUVENI LEKAR PROF DR.BRACA TRIFUNOVIĆ SMENJEN, POTPISNIK JE APELA
Sledeći tekstINFICIRANE 42 VASPITAČICE I MEDICINSKE SESTRE U VRTIĆIMA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime