DUŽ PUTEVA GORE STRNJIŠTA, KAZNE DO 50.000!

0

Ovih dana u njivama duž puta koji vodi od Svilajnca do Despotovca, možemo primetiti dim u njivama. Poljoprivrednici, po navici i dalje spaljujuju strnjišta, odnosno nadzemne ostatke pojedinih biljnih kultura, iako je Zakonom o zaštiti od požara, najstrožije zabranjeno spaljivanje strnjišta na otvorenom polju.

Dok poljoprivrednici smatraju da su to radili njihovi preci, i da njima niko ne može da zabrani uništavanje strnjišta na ovaj način. Poljoprivredni stručnjaci ističu kako spaljivanje nije ni malo korisno za to poljoprivredno polje. Spaljivanjem se uništavaju korisni mikroorganizmi čije je prisustvo u zemljištu značajno za biljne kulture, zato je mnogo bolje zaorati, kažu oni.

Osim što se gube korisni mikroorganizmi što umanjuje prinos, osoba koja spaljuje nadzemne ostatke plaća kaznu od 10 – 50.000 dinara, a predviđeno je da plati i intervenciju vatrogasaca.

Mnogi smatraju da se kontrola poljoprivrednika ne sprovodi u dovoljnoj meri, i ukoliko bi se to pooštrilo zemjoradnici bi se dobro zamislili, pre nego što bi na njivi upalili šibicu.

Marko Mirković

Prethodni tekstKAKO SE PRAVILNO STAVLJAJU SLUŠALICE, UKOSNICE…
Sledeći tekstAS ARCUS POKLANJA TRI NOVA TELA DO NOVE GODINE! (FOTO)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime