DOMINIKANAC EDUARD CEPEDA: AKO MENE PITATE, JA SAM JAGODINAC, ŽELIM DA SE VRATIM U SRBIJU

0

Eduard Iverioneks Cepeda Rodrigez (22) iz Dominikanske republike, dve godine pošto je napustio Srbiju u kojoj je sa porodicom proveo sedam godina, rešio je da se u Srbiju vrati. Mladi Cepeda najstarije je od četvoro dece Eduarda i Demetrije. Ima brata Israela (16) i sestre Prisilu (12) i Susanu (10), a u Srbiji su se obreli kao misionari, kada su se dobrovoljno prijavili za pomoć katoličkim crkvama u svetu. Na njega su Srbija i srpski način života ostavili neizbrisivi trag i mladi Dominikanac smatra da je Srbija – njegova zemlja.

eduard-c„Volim Srbiju, zbog čega je ne bih voleo, postao sam mladić i čovek tamo. Maltene sam odrastao tamo. Volim srpsku kulturu, način života a pogotovo ljude. Stekao sam prijatelje za ceo život. Srbija je zemlja gde se kao i kod nas voli muzika. Želim da se vratim u Srbiju jer smatram da je moj život tamo“ kaže Eduard.

On je nekada kada je sa porodicom stigao u Jagodinu, jedva razumeo po neku reč srpkog jezika, ali ga je brzo savladao.

„Sećam se da me šokiralo što je već u pola četiri po podne počelo da se smrkava. Tako nešto je u mojoj zemlji nezamislivo. Bilo mi je prehladno, i nisam znao ni reč srpskog. Ipak, ubrzo sam ga naučio, i navikao se na sve, čak i na čuveni srpski inat. Jagodina je moj grad, tamo sam izgradio život. Voleo bih da se vratim, da se zaposlim i da studiram Muzičku akadeiju i da se u Srbiji oprobam u muzičkom svetu. Kada me pitaju odakle sam, ja kažem da sam iz Jagodine“ kaže mladi Dominikanac.

Na pitanje kakve ga uspomene vezuju za Jagodinu, Eduard kaže da ne može sve da nabroji. U Jagodini je stekao prijatelje, igrao košarku, eduard-gimnplesao salsu, posećivao žurke i uživao.

“ Proteklih godina poprimio sam drugačiji akcenat, pa me i kod kuće doživljavaju kao drugačijeg. Moje sestre, koje su veći deo života provele u Srbiji, već bolje govore srpski nego španski. Ali, izgleda da me Srbija proganja. Kada sam posetio rodni Santo Domingo, u jednom restoranu blizu mora začuo sam srpski i odmah zapodenuo razgovor. Bilo je to dvoje Nišlija, koji tamo žive već petnaest godina, i bave se klasičnom muzikom. Bilo mi je veoma drago što sam tamo začuo svoj drugi jezik“.

Eduard planira da do septembra pokuša da pronađe posao u Jagodini i vrati se u Srbiju. Inače, u Jagodini je završio srednju školu EGŠ „Nikola Tesla“.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime