DOK BORBA OKO ĐINĐIĆA TRAJE, NJEGOVA FONDACIJA SE GASI

0

Fondacija „Dr Zoran Đinđić“ je na izdisaju jer je poslednjih godina ostala bez velikog broja donatora, zbog čega je ugrožen program stipendiranja studenata.

Da su nastupili crni dani za ovu neprofitnu organizaciju, pokazuju i brojke po kojima su prihodi za samo dve godine smanjeni tri puta.

ZORAN DJINDJICTo se može videti i iz finansijskih izveštaja, po kojima se u 2012. na račun ove organizacije slilo 14,6 miliona dinara, a dve godine kasnije samo 5,6 miliona.

Da je situacija alarmantna i da je fondacija koju je 2003. osnovala udovica Ružica Đinđić na ivici opstanka, pokazuje i to što su novac za salu za organizovanje takmičenja u besedništvu ove godine platili prijatelji porodice iz svog džepa.

Naime, na računu fondacije nije bilo para jer su rashodi za 2,5 miliona bili veći od prihoda. Izvor „Blica“ blizak ljudima iz uprave fondacije tvrdi da je takva situacija uslovljena sve manjim brojem kompanija i pojedinaca koji su spremni da svoj novac doniraju za stipendiranje mladih ljudi.

– To je žalosno jer se zna koliko je Zoran Đinđić posvećivao pažnju mladim i obrazovnim ljudima. Koliko je značajna ova fondacija i koliko je doprinela Srbiji pokazuje i 300 stipendista koji su se usavršavali u najmoćnijim evropskim kompanijama i to znanje primenili u svojoj zemlji.

Međutim, poslednje dve godine znatno je opalo interesovanje kompanija da finansiraju programe fondacije, pa su tako sa 5,7 miliona dinara u 2012. ova sredstva u 2014. pala na 2,3 miliona. Zato je važno da se trgne srpska poslovna elita i ne dozvoli da se fondacija ugasi – kaže naš sagovornik.

Iz Fondacije „Dr Zoran Đinđić“ nisu želeleli da komentarišu saznanja „Blica“, ali u Demokratskoj stranci su potvrdili da je fondacija u teškoćama.

– Posredno saznajemo da postoje problemi u finansiranju i da su ukinuti pojedini programi. Možda kompanije strahuju da im donacije mogu naneti štetu – kažu u Demokratskoj stranci.

Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime