DO KRAJA GODINE U SVILAJNCU POČINJE SA RADOM KLANICA

0

Do kraja godine u Svilajncu počeće da radi klanica čija je izradnja pri kraju, najavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Milanović je na 54. Međdjunarodnom resavskom poljoprivrednom sajmu u Svilajncu rekao danas da grad godinama sprovodi dugoročne mere u poljoprivredi i ovaj sajam i kvalitetna grla stoke pokazuju to.

„Svake godine poljoprivrednicima dajemo beskamatne kredite i besplatno osemenjavanje krava. Sasvim je sigurno da genetika krava, koje smo uvezli pre pet godina, a u pitanju je 300 junica, daje rezultate“, rekao je Milanović.

U planu je i otvaranje mlekare koja bi otkupljivala mleko domaćih stočara.

Opština je pomogla poljoprivrednicima i da lakše podnesu posledice suše.

„Ova sušna godina je pokazala da sa prirodom ne možete da se borite, zbog čega mi ove godine spovodimo dve mere koje koštaju blizu 10 miliona evra, a to je regulacija reke Resave, kako plodna zemlja više ne bi bila plavljena, a izradjuje se i projektnu dokumentaciju za sisteme za navodnjavanje“, najavio je Milanović.

Na sajmu, koji je održan na prostoru Poljoprivredno veterinarske škole, bilo je izloženo 120 grla, a opština je za svakog vlasnika koji je izložio stoku obezbedila po 5.000 dinara. Vlasnik apsolutne šampionke nagradjen je sa 50.000 dinara, vlasnici šampionski sa po 40.000 dinara, a pratilja sa po 20.000 dinara.

Apsolutni šampion 54. Medjunarodnog resavskog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je grlo iz štale Aleksandra Jeremića iz Vojske kod Svilajnca.

Šampionka medju junicama je grlo vlasnika Dragana Todorovića iz Dublja, dok je za šampionku u kategoriji prvotelki proglašeno grlo iz štale Markusa Đorđevića iz Kušiljeva. Šampionka među kravama je grlo Poljoprivredne škole iz Svilajnca.

Osim izložbe goveda simentalske rase, organizovana je i izložba ovaca, pčelinjih proizvoda, poljoprivrednih mašina, a predstavili su se i proizvodjači i distributeri stočne hrane i sredstava za zaštitu bilja.

Resavski poljoprivredni sajam je od 2008. godine uvršten u Medjunarodni kalendar izložbi stoke koji objavljuje Medjunarodno udruženje stočara.

b92

Prethodni tekstNEMANJA POSLEDNJE SATE PROVEO SA DRUŠTVOM
Sledeći tekstHARADINAJ: KOSOVO IMA SVOJ PRAVAC, A TO JE UN, EU I NATO

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime