DNEVNICE ZA BRANJE MALINA OD 1.800 DO 4.000 DINARA

1

U jeku sezone, privremeni radnici su veoma traženi širom Srbije. Pored solidne zarade, smeštaja i hrane, sezoncima je obezbeđen i prevoz do grada u kojem se obavljaju poslovi. Vlasnici ili zakupci plantaža za branje malina, borovnica i drugog sezonskog voća nude dnevnice od 1.800 do 4.000 dinara.

Prema procenama, na berbi voća, povrća i žetvi, u građevinarstvu i u ugostiteljstvu trenutno radi oko 25.000 ljudi.

Za branje malina dnevnica je u proseku između 1.800 i 2.000 dinara. U nekim aranžmanima se plaća po kilogramu, obično 30 dinara, pa od brzine i izdržljivosti zavisi i nivo zarade.

U paketu je obično i smeštaj, tri obroka, pa zapravo sav novac koji tako zaradite, nosite i kući.

Zanimljivo je da vlasnici ovih zasada, u svojim oglasima, ponekad navode da su im potrebni iskusni radnici.

Od sredine jula počinje berba borovnica. Jul će biti i najisplativiji, jer je za berbu borovnica dnevnica i dva puta viša od uobičajene naknade i može da dostigne dnevnica do 4.000 dinara.

Ovakvi sezonski poslovi, iako isplativi, nisu nimalo laki. Celodnevni boravak na suncu, opasnost od ujeda zmija, a tu su i insekti. Sezonskim radnicima se savetuje da sa poslodavcem sklope neku vrstu dogovora oko zdravstvene zaštite ili prevencije.

U julu počinje sezona paprike, paradajza i krastavca, a plata se u proseku kreće kao i za berbu voća. Posla ima i na baliranju slame, a cena satnice je 200 dinara.

Takođe, tokom proleća i leta, traženi su i radnici na građevini, koji mogu da zarade između 25 i 30 evra dnevno, u zavisnosti od vrste građevinskih poslova.

Branje jagoda u Finskoj

Ako ste u mogućnosti da nekoliko meseci provedete u inostranstvu, razmislite o branju jagoda u Finskoj. Ukupna zarada nije loša, a u Srbiji ne manjka oglasa ovog tipa, navode Halo oglasi.

Ono što bi u tom slučaju trebalo da imate na umu, jeste da sezona traje od juna do septembra. Finci branje jagoda plaćaju po kilogramu, a tokom jednog dana u proseku radnik može da ubere oko 60 kilograma, što gazda prosečno plati između 2.5 i 3 evra po kilogramu.

U Finskoj je takođe otvorena mogućnost i za sezonsko branje malina, po istoj ceni.

Izvor: gdeinvestirati

Prethodni tekstPROSLAVLJEN DAN OPŠTINE SVILAJNAC
Sledeći tekst„GARAVI SOKAK“ U SUBOTU NA LETNJOJ SCENI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime