Digitalna platforma spaja Nemačku i Srbiju – Telenursing

0

Predstavnici Visoke medicinske škole strukovnih studija Ćuprija na čelu sa direktorom dr sci. med. Hristosom Aleksopulosom povodom priprema za implementiranje evropskih direktiva u domaći sistem obrazovanja posetili su Frankfurt, Keln i Bon gde su se upoznali sa nemačkim zdravstvenim sistemom, posetili gerontološke centre i dnevne boravke za stare i susreli sa našim radnicima koji su zaposleni u Nemačkoj.

„Ponosni smo što su na evropskom tržištu naši radnici prepoznati, to indikuje da je naš sistem obrazovanja na visokom nivou, naši lekari, tehničari i medicinske sestre cenjeni su u svim institutcijama što smo imali prilike i lično da se uverimo na terenu.“ -izjavio je direktor Aleksopulos za nemački Dojče Vele.

“Regulisanje evropskih direktiva koje bi se implementirale u zdravstvenim i obrazovnim institucijama kao i u našoj školi trenutno je jedan od prioriteta VMŠSS Ćuprija. Nakon posete Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci čiji su studijski programi usklađeni sa direktivom EU 55/13, a Hrvatska država članica Evropske Unije, posetili smo i kolege u Nemačkoj kako bi prikupili materijal za bržu i efikasniju implementaciju“-dodao je Aleksopulos.

Na sastanku sa direktorom Crvenog krsta Rajnoldom Fajstlom u Kelnu direktor Aleksopulos je predložio i prezentovao formiranje i upotrebu nove digitalne platforme Telenursing. Visoka medicinska škola strukovnih studija Ćuprija je nedavno opremljena najsavremenijom tehnikom informacione tehnologije i ispunjava sve uslove ovakvog vida saradnje na daljinu. Takođe je na VMŠSS formiran simulacioni centar koji će uskoro biti otvoren.

Telenursing bi doneo brojne prednosti i benefite u obrazovanju ali i praksi medicinskih radnika i pacijenata. Odnosi se na korišćenje informacione tehnologije u pružanju usluga sestrinstva kod fizičke udaljenosti između pacijenta i medicinske sestre, ili između bilo kojeg broja medicinskih sestara.

Telenursing bi smanjio troškove i povećao pokrivenost zdravstvene zaštite udaljenim, ruralnim, malim ili retko naseljenim regijama. Osim toga u velikoj meri bi doprineo boljoj i bržoj saradnji medicinskih radnika širom Evrope i sveta kao i edukaciji na daljinu.

(PR tekst)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime