LONČAR: GAMA NOŽ POČINJE DA RADI U PONEDELJAK

0

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da će država ulaganjem u kadrove, odobravanjem specijalizacija i uz nabavku nove opreme učiniti sve da Srbija više ne bude u vrhu po broju umrlih od zloćudnih tumora moždanice, mozga i kičmene moždine. Lončar je podsetio da je za četiri miliona evra kupljen gama nož, koji počinje da radi u ponedeljak.

gama nozPodatak od 7,7 odsto smrtnih ishoda na 100.000 stanovnika iz 2010. godine je svedena na 7,3 odsto pre dve godine, rekao je Lončar na prvom skupu Udruženja neurohirurga Srbije i izrazio uverenje da će i ovakvi skupovi, uz korišćenje najsavremenijih metoda lečenja, uticati da se stopa smrtnosti u narednim godinama značajno smanji.

Lončar je podsetio da je za četiri miliona evra kupljen gama nož, koji počinje da radi u ponedeljak, i koji pruža šansu ne samo građanima Srbije već i građanima iz zemalja u okruženju da se na najsavremeniji način leče.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da će neurohirurzi, u svojim naporima koji doprinose izgradnji društva, uvek imati njegovu podršku, kao što je ima i čitava akademska zajednica.

On je naveo da udruženje pred sobom ima dva zadatka da – nastavi „sabornu misiju“ i izvan granica zemlje, ali i da, misleći na svoje pacijente, unapredi svoju medicinsku disciplinu ne zaostajući za vremenom i svetom.

Predsednik im je poželeo puno uspeha, naročito mladim nerohirurzima, koji su danas predstavili svoje naučne radove, a najbolji među njima će biti nagrađen učešćem na međunardonom skupu neurohirurga u Atini.

„Briga za podmladak, motivacija i stručno usavršavanje najmlađih kolega najlepši je, ako ne i jedini pravi, odgovor na pitanje:kakvu budućnost ima srpska neurohirurgija“, rekao je Nikolić.

Lončar i Nikolić dobili su plakete počasnih članova Udruženja neurohirurga.

N1

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime