DEMOKRATSKA STRANKA U ĆUPRIJI IZNELA JASAN PROGRAM

0

Zasto treba da podržite listu broj 4, listu Demokratske stranke?

„Zato što imamo jasno definisan stav o važnosti razvoja i unapređenja povoljne poslovne klime, prvenstveno za lokalne preduzetnike koji u ovom trenutku zapošljavaju najveći broj Ćupričana.

4Naša poruka je jednostavna, ne smemo dozvoliti usporavanje u prezentaciji opštne Ćuprija kao dobrog partnera lokalnih privrednika i drugih potencijalnih investitora.
Ne smemo da prestanemo da se krećemo ka našem cilju, a to je opština sa namanjim mogućim brojem nezaposleih lica, opština sa Odukama koje olakšavaju poslovanje i unapređenje poslovanja za lokalne preduzetnike, opština sa dobrom ponudom lokacija i setom olakšica za sve koji žele da postanu deo poslovnog okruženja u Ćupriji.

Prema istraživajima, iako često zanemarivana, lokalna privreda je od izuzetnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, jer zapošljava najveći broj ljudi i najveći broj investicija, dolazi u pravo iz te oblasti, a ne, kao što se često misli, od novih investiotora (mnogo je više onih koji su već prisutni, i koji i dalje ulažu u svoj razvoj, nova postrojenja, proširenja, unapređenjai sl). Sa postojećom privredom investitori ostvaruju prvi kontakt u novoj sredini, ona je, takođe,i stareški partner grada u razvoju infrastrukture,ljudskih resursa i očuvanju životne sredine.

Postojeća privreda je i najvažniji izvor informacija i ideja za lokalnu samoupravu – od
prisutnih mogu da nauče zašto su i dalje tu, šta im smeta, kako izgleda njihov proizvodni proces,šta uvoze, šta izvoze, ko su im dobavljači i kupci- što je sve od značaja za strateško planiranje ipromociju investicija.
Iz rezultata istraživanja vidi se da je većina stranih investitora došla u Srbiju zato što je
već imala ostvarene veze sa Srbijom, dok su tržišni uslovi bili tek na drugom mestu. Najčešći izvor informacija pri donošenju odluke o investiranjujesu poslovni kontakti (63% odgovora),što ukazuje na značaj „lokalnih veza”, to jest, značaj postojeće privrede.

U Ćupriji postoji nekoliko firmi koje posluju sa inostranim partnerima i one treba da budu pravi garant dobre poslovne klime i povoljnog okruženja za investiranje.

Neophodno je staviti akcenat na niz  podsticajnih mera koje podrazumevaju:

1. Unapređenje administrativnih procedura i smanjenje birokratije.
2. Investiranje u osnovnu infrastrukturu, opremanje lokacija i izgradnja poslovnog prostora
3. Podrška postojećoj privredi
4. Podrška osnivanju novih preduzeća
5. Marketing i promocija investicija
7. Podrška udruženjima, razvoj sektora i razvoj klastera
8. Ciljana obnova delova grada
9. Razvoj ljudskih resursa
Rezultati takvog strateškog razmiljanja koje predlažemo je da se u okviru zakonskih nadležnosti lokalne samouprave postigne 1.formiranje budžetskih fondova iz kojih bi se sufinansiralo novozapošljavanje kod već postojećih pravnih lica kao i samozapošljavanje. 2. Ukidanje ili značajno umanjivanje lokalnih komunalnih taksi za sva novoosnovana preduzeća u trajanju od prve tri godine rada novoosnovanog preduzeća kao i umanjenje komunalnih taksi za postojeća preduzeća koja otvaraju nova radna mesta. proporcionalno broju zaposlenih 3. Osnivanje Garancijskog fonda, samostalno ili u saradnji sa
drugim opštinama, a radi poboljšavanja uslova zaduživanja pravnih lica kod poslovnih banaka
4. Osnivanje Biznis inkubatora za novoosnovana preduzeća“

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime