Delegacija Opštine Pljevlja u poseti Opštini Paraćin

0

Predsednik opštine Pljevlja iz Crne Gore Mirko Đačić sa delegacijom posetio je Opštinu Paraćin, u cilju sklapanja saradnje u oblasti privrede, kulture, obrazovanja i sporta.

U cilju sklapanja saradnje, na poziv Opštine Paraćin, predsednik Opštine Pljevlja iz Crne Gore Mirko Đačić sa delegacijom posetio je Opštinu Paraćin. Inače, Opština Paraćin sarađuje sa više Opština na prostoru Zapadnog Balkana, ima potsisane sporazume o saradnji još iz vremena bivše Jugoslavije, sa Krapinom, Murskom Sobotom i Jablanicom. Uspostavljena je saradnja i sa Opštinom Kotor Varoš, gradom Štip u Makedoniji, a sada je Opština Paraćin uputila poziv zajednici opština Crne Gore da se javi slična lokalna samouprava koja bi da uspostavi saradnju sa Opštinom Paraćin. Opština Pljevlja je odgvorila na taj poziv, i tim povodom je održana Konferenacija za novinare na kojoj je između ostalog predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović rekao: „Naša namera je da uspostavimo saradnju sa opštinama iz okolnih i bliskih zemalja, gde ne postoji velika jezička barijera, a gde smo svi u nekom različitom stepenu pristupanja Evropskoj Uniji, na istom putu, kako bismo imali i sportsku, i kulturnu i privrednu saradju, razmenu iskustava i u vođenju lokalne samouprave, ali takođe i mogućnost saradnje na evropskim i drugim projektima, da od toga imaju interes i lokalne samouprave, javne službe i građani. Mi smo u tome u prošlosti bili uspešni, radili smo na tim projektima sa opštinama sa kojima imamo saradnju, a ovo je prilika da takav vid saradnje uspostavimo i sa opštinom iz Crne Gore“.

„Opština Paraćin ima saradnju i sa opštinama koje su van ovog regiona, sa opštinama iz Republike Češke, konkretno“, dodao je Paunović.

Predsednik opštine Pljevlja izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalio se na gostoprimstvu.

„Verujem da ćemo biti u prilici da potpišemo taj sporazum o saradnji, bratimljenju ovih opština. Inicijativa je kao što ste već čuli krenula od strane Opštine Paraćin, preko zajendice opština Crne Gore, i mi smo je vrlo rado prihvatili. Sami potencijali privredni jako su bitni, opština Paraćin ima fabriku cementa, takođe kod nas u Opštini nekada je radila fabrika cementa i mi imamo taj veliki rudni resurs. U Pljevljima se nalazi najveći termoenergetski objekat u Crnoj Gori, koji radi od 1980. godine u jednakom kapacitetu do danas, nus proizvod rudnika uglja Pljevlja jeste laporac za proizvodnju kvalitetnog cementa. Imamo veliko šumsko bogatstvo, teritorija Opštine je jako velika, 10 procenata teritorije Crne Gore, imamo oko 30 000 stanovnika, odnosno 5 procenata stanovništa zemjle. Najsevernija je Opština, jedna od tri velikih opština na severu Crne Gore. Osim mogućnosti u oblasti privrede, otvaramo mogućnost i za saradnju u oblasti kulture, obrazovanja i sporta. Verujem da će ovo biti obostrano zadovoljstvo“, rekao je na Konferenciji za novinare Mirko Đačić, predsednik Opštine Pljevlja.

U znak dobrodošlice, predsedniku Opštine Pljevlja Mirku Đačiću, predsednik Opštine Paraćin Saša Paunović uručio je knjigu „Srbija u očima stranaca“.

 

(Tekst je nastao realizacijom projekta „Paraćin iz svakog ugla“ koji sufinansira opština Paraćin)

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime