Dekantiranje vina postaje sve popularnije kod nas

0

Uživanje u kvalitetnom vinu ima duboke korene u svetskoj civilizaciji. Gotovo da se ne može pronaći kultura u kojoj vino nije simbol ljubavi, prijateljstva, poštovanja, pa i bogatstva. Tradicionalno, vino se služilo u posebnim prilikama, bilo da su to svečanosti ili porodična okupljanja. U takvim situacijama, smatralo bi se izrazom nepoštovanja da se gostu vino sipa iz flaše u kojoj je ležalo. Kako bi se u vinu uživalo sa poštovanjem koje zaslužuje, ono je presipano u dekantere, posebne sudove namenjene posluživanju vina. Kako se u moderno vreme okrećemo tradicionalnim vrednostima, na sve više stolova možemo videti dekanter za vino- posudu elegantnog oblika i jako bitne funkcije. 

Šta je dekantiranje vina?

Među stručnjacima ne postoji potpuno slaganje da li je dekantiranje vina neophodno ili ne. Dok jedni smatraju da je ono osnovni uslov da se u vinu potpuno uživa, drugi tvrde da je upravo nedekantirano vino ono koje zadržava svoj pun ukus i aromu. Dekantiranje vina jeste proces njegove oksidacije, nakon vremena koje je provelo u ograničenim uslovima koji vladaju u zatvorenim bocama. Tradicionalno, dekantiranje se vrši kod vina proizvedenog tehnologijom koja kao rezultat daje nefiltriranu tečnost, tako da je potrebno odvojiti talog od bistrog pića.

Sam talog je produkt samočišćenja vina, u kome se odvajaju tanin i tartarat i formiraju čvrste čestite. Dekantacijom, odnosno presipanjem vina iz flaše u dekanter, ovaj talog se fizički izdvaja i zadržava na zidovima posude. Prilikom ovog procesa, važno je da se vino sipa polako i strpljivo, kao i da se preliva preko što veće površine zida dekantera. Osim odvajanja takođe, dekantacija ima još jednu ključnu funkciju. Ovim procesom se vino koje je bilo zatvoreno u boci „aeriše“, odnosno dolazi u kontakt sa kiseonikom, te tako razvija svoju punu aromu i ukus. Kada se dekantiraju mlada vina, to se čini prvenstveno kako bi se ubrzao proces starenja intenzivnom oksidacijom. Na ovaj način se i kod mladih vina pojačava karakteristična aroma i postiže lagana tekstura koja ih čini pitkim. 

Koja je vina potrebno dekantirati?

Iako je svrha dekantiranja prvenstveno odvajanje taloga i dobijanje bistrog vina, te se najčešće primenje kod vina koje je više godina odležalo u boci, ovaj proces se može primeniti na vinu bilo koje starosti. Generalno pravilo je da se dekanter za vino koristi da bi se pojačale arome vina, zbog čega čak i jeftinija vina dobijaju luksuzniji ukus. Najčešće se dekantiraju crna vina, jer imaju najveći potencijal za stvaranje taloga. Crna vina dekantiranje postaju pitkija i dobijaju izraženu voćnu aromu. Kada su bela vina u pitanju, dekantiranje pomaže njihovim cvetnim i voćnim tonovima da dostignu put potencijal. Takođe, dekantiranje vina proizvedenog od belih sorti grožđa pomaže da se iz njih oslobodi sumpor koji u nekim slučajevima može biti nusprodukt fermentacije. Dekantiranje vina neophodno je izvršiti neposredno pre posluživanja. Ovde je potrebna naročita opreznost. Ukoliko se vino dekantira prerano, doćiće do njegove prevelike oksidacije, pa će to uticati na ukus. U zavisnosti od vrste vina, proces može trajati od petnaest minuta do čak dva sata, što će prvenstveno zavisiti od vrste vina i njegove starosti

Dekanter za vino može biti različitih veličina i oblika

Istorija dekantera je dugačka i bogata. Još uvek se spekuliše da li se dekanterima mogu smatrati glineni vrčevi i posude koje su pronalažene kao tragovi drevnih civilizacija. Pravu svoju renesansu dekanter za vino nesumljivo doživljava i trenutku kada staklo kao sirovina počinje da se populizuje u Evropi. Tada su staklari – zanatlije pravili posude za dekantaciju i presipanje vina u različitim oblicima, bogato dekorisane zlatom, srebrom, kristalima i obojenim staklom. 

Dekanteri za vino kakve danas znamo nastali su sredinom 20. veka i rezultat su pažljivog eksperimentisanja sa oblicima sudova, dok se nije došlo do rešenja koje najbolje pomaže isticanju svojstava vina. Iako dolaze u širokom spektru oblika i veličina, suštinski postoje dve osnove vrste dekantera. Prvi su oni namenjeni mladim vinima. Ovakav dekanter za vino ima širok donji deo i vrat u obliku levka. 

Zahvaljujući tome, mlado vino kome je neophodna oksidacija, prilikom presipanja velikom površinom dolazi u kontakt sa vazduhom. Drugu vrstu čine dekanteri za starija vina. Oni mogu biti i uži, jer vinu koje je odležalo nekoliko godina nije potrebna velika količina vazduha. Dekanteri za starija vina imaju uske vratove i donji deo u obliku lopte. Dekater za vino je izuzetno korisno oruđe svakog ljubitelja vina, ali i ukras stola. Zbog toga ga je neophodno održavati na odgovarajući način. Na njegovoj površini ne bi smelo biti mrlja ili otisaka prstiju, neophodno ga je oprati pre svakog dekantiranja, i potrebno je izbegavati agresivna sredstva za čišćenje. 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime