DANAS: SVILAJNAČKI „PANASONIK“ NAJVEĆI IZVOZNIK IZ POMORAVLJA (VIDEO)

0

Suficit svilajnačke opštine u spoljnotrgovinskoj razmeni je 29,4 miliona dolara. Dolazak japanske kompanije i drugih stranih investitora pokrenuo zamajac razvoja ekonomije. Svilajnčani zadovoljni odnosom menadžmenta Panasonika prema zaposlenima i lokalnoj samoupravi

sa japanskim aab

Ambasador Japana Đuići Takahara obišao je najveću investiciju iz te zemlje u Srbiji, fabriku kompanije Panasonik. Razgovarao je sa predsednikom opštine Svilajnac Predragom Milanovićem o mogućnostima privlačenja drugih japanskih investicija.

Panasonik trenutno u Svilajncu ima oko 350 zaposlenih a u poslednjih nekoliko meseci akcenat je na upošljavanju stručne i visokokvalifikovane radne snage, pa je ta kompanija u skladu sa tim osnovala i odeljenje razvoja. Panasonik je najveći izvoznik sa teritorije opštine Svilajnac, jer je cela proizvodnja fabrike namenjena izvozu. U svom pogonu u Svilajncu Panasonik se bavi proizvodnjom led rasvete. Milanović ističe da je veoma zadovoljan odnosom menadžmenta Panasonika prema zaposlenima, da su primanja redovna kao i da se svaki prekovremeni rad plaća.

– Svilajnac je uradio veliku stvar za Srbiju integrišući jednu japansku investiciju. Apelovao bih na Vladu Srbije da učini sve što je u njenoj moći da se privuku i druge japanske kompanije koje bi ulagale u proizvodnju u našoj zemlji – naglašava Milanović za Danas.

PREDRAG MILANOVICInače, privreda Svilajnca, zahvaljujući i ovoj investiciji koja je bila jedan od zamajaca razvoja, u prvih osam meseci ove godine, ostvarila je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni u iznosu od 29,4 miliona dolara, što je rezultat na nivou najrazvijenijih privreda u svetu.

– Izvezeno je robe u vrednosti od oko 33 miliona dolara a uvoz je iznosio oko četiri miliona. U slučaju da se ovaj trend nastavi, u narednom periodu biće zabeležen još veći suficit. Svilajnačka privreda najviše robe izvezla je u Nemačku, 27,7 miliona dolara i u Italiju 2,6 miliona – kaže Milanović.

On dodaje da je za Svilajnac veoma važan podatak da je 11 puta više proizvedeno robe za izvoz u odnosu na onu koja je uvezena.

– Reč je o podacima za prvih osam meseci 2015. To znači da će uz takav tempo koji očekujemo i u narednom periodu, do kraja godine roba vredna blizu 50 miliona dolara biti proizvedena i izvezena sa teritorije opštine Svilajnac. Na taj način se ostvaruje dobit koja se koristi za isplaćivanje ličnih dohodaka, proširenje proizvodnih pogona, plaćanje poreza i upravo su to razlozi zbog čega je povećanje izvoza dobro i korisno za našu opštinu – navodi Milanović.

Prema njegovim rečima, suficit se ostvaruje u poslednjih nekoliko godina, nakon dolaska stranih investitora. Najveći izvoznici su japanski Panasonik, italijanski Konti 3 i domaća preduzeća Evrometal d.o.o i AD Voćar. Poređenja radi, ističe Milanović, 2007, godinu dana pre nego što je aktuelna opštinska uprava došla na vlast u Svilajncu, postojao je deficit spoljnotrgovinske razmene u iznosu od 6,5 miliona dolara. Izvoz je tada bio 2,9 miliona dolara a uvezla se roba u vrednosti 9,4 miliona dolara. Milanovoć naglašava da je budžet opštine Svilajnac danas skoro duplo veći nego 2007. godine, a da se najviše puni iz poreza na zarade i drugih stavki vezanih za privredu.

– Pre sedam godina Svilajnac je bio nerazvijena opština, čak četvrte kategorije nerazvijenosti. Trebalo je dosta napora i hrabrosti da bismo sada imali potpuno drugačiju situaciju i značajan suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, čime ne mogu da se pohvale ni mnogo razvijenije lokalne samouprave. U utakmici sa najrazvijenijim svetskim kompanijama, na najzahtevnijem tržištu, Svilajnčani mogu da se ponose rezultatima. Podatak da smo iz Nemačke uvezli 0,6 miliona dolara, a izvezli 27,7 miliona je neverovatan samo za one koji nisu upoznati sa ulaganjima prethodnih godina i naporima opštine Svilajnac da stvori ambijent za realizaciju stranih investicija – naglašava Milanović.

On ističe da privreda sa područja opštine Svilajnac ubedljivo najveći deo spoljnotrgovinske razmene razvija sa zemljama zapadne Evrope zbog čega je za tu opštinu od velikog značaja da Srbija što pre postane član Evropske unije.

ZAMOLIO BIH PREMIJERA DA PODRŽI NAŠ PROJEKT

– Iskoristio bih ovu priliku da zamolim i predložim premijeru Srbije Aleksandru Vučića, koji je rekao da u Srbiji postoji novac ali ne i dovoljno projekata, da podrži projekat izgradnje mosta na Moravi i obilaznice u Svilajncu. Sva dokumentacija je urađena o trošku opštine i projekat je spreman za realizaciju, pa koristim ovu priliku da apelujem na premijera da se pomogne njegova realizacija. Taj most i obilaznica su veoma bitni jer bi pored Svilajnca tu maršrutu koristili i stanovnici opština Despotovac, Petrovac i Žabari – kojima bi to bio najkraći put do autoputa – zaključuje Milanović.

danas.rs

Prethodni tekstKAKO DA OČISTITE ODVOD SLIVNIKA
Sledeći tekstTUČA U ĆUPRIJI – DIREKTOR OSNOVNE ŠKOLE FIZIČKI NASRNUO NA RADNIKA OPŠTINE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime