DAN MUŠKARACA I WC – A

0
Muscular man undressing

Danas se obeležava malo popularni Dan muškaraca, a da stvar bude zanimljivija, pre četiri godine na isti se datum u kalendar ugurao još jedan dan, Dan WC-a. Muškarci se pitaju zašto se tolika fama diže oko Dana žena, a kada se obeležava međunarodni Dan muškaraca, niko ništa.

‘Tako im je zapalo’, rekli bi pametnjakovići jer jači pol je od početka vremena bio dominantan i uzdizan u nebesa, dok su žene pravo glasa dobile prekasno, a i dan danas se bore protiv diskriminacije. Zato se Dan žena slavi na sva zvona, kupuju im se ruže, pokloni i to je već nekako postala tradicija. A kad tradicija pređe u naviku, teško izađe iz svakodnevnice ljudi.

Kako bilo, danas se obeležava i taj premalo famozni Dan muškaraca, s ciljem podizanja svesti o ulozi, ali i zdravlju muškarca.

Za uvođenje ovog dana u međunarodni kalendar zaslužan je dr. Jerome Teelucksingh s West Indies sveučilišta.

Shvatio sam da ne postoji dan za muškarce. Neki će reći, pa dobro, postoji Dan očeva, ali to nije isto. Nisu svi muškarci očevi, što je s mlađim muškarcima, momcima…?„, objasnio je dr. Teelucksingh.

dan wcOd tada se ovaj dan obeležava u 60 zemalja sveta. Da stvar bude zanimljivija, pre četiri godine na isti se datum u kalendar ugurao još jedan dan, Dan WC-a. Obeležavanje Dana WC-a uveo je UN, 2011. godine, a razlog nije nimalo bezazlen niti duhovit kako se na prvi pogled može činiti.

Naime, UN je uvođenjem obeležavanja ovog dana hteo skrenuti pažnju na rastući svetski problem: oko trećine svetske populacije živi bez WC-a, uglavnom u nerazvijenim zemljama.

Istraživanja pokazuju da u njemu svaka osoba tokom svog životnog veka provede u proseku oko tri godine. U svetu se dnevno u WC-ima voda iz vodokotlića pusti oko 26 do 30 milijardi puta, a zanimljivo je da žene toaletni papir najčešće koriste zgužvanog, dok ga muškarci slažu i preklapaju.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime