NASTAVAK SUĐENJA ZA TRAGEDIJU NA PASULJANSKIM LIVADAMA

0
Beograd, 18. juna 2012 - Dolazak helikoptera sa ranjenicima sa Pasuljanskih livada na heliodrom VMA. Cetvoro kadeta dovezeno je u Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, koji su jutros povredeni usled eksplozije koja se dogodila na poligonu Pasuljanske livade tokom izvodenja završne vežbe. FOTO TANJUG / STR / dmm

U Višem sudu u Jagodini danas je nastavljeno suđenje majoru Vojske Srbije (VS) Vinku Žnidrašiču, započeto 24.juna, za tragediju na vojnom poligonu Pasuljanske livade koja se dogodila pre tri godine kada je poginulo dvoje a ranjeno petoro kadeta.

Sudskim većem predsedava sudija Lepomir Milosavljević a optužnicu zastupa zamenik višeg javnog tužioca Miomir Vasić.

Suđenje će biti nastavljeno „izvođenjem dokaznog postupka“, saslušavanjem svedoka, izjavio je danas Tanjugu Vasić.

Žnidaršiču, koji je u vreme tragedije radio u svojstvu saradniku u nastavi na Katedri za taktiku Vojne akademije, se sudi za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice.

Žnidaršič je na prvom susretu sa sudijom Višeg suda u Jagodini negirao krivicu.

Današnje saslušanje svedoka je nastavak, saslušanja, koje je počelo 17. septembra pred ovim sudom a kojem su prisustvovali i roditelji poginulih kadeta, napomenuo je Vasić.

Za tragediju na Pasuljanskim livadama, okrivljeno je i četvoro kadeta, njima će se suditi u Osnovnom sudu u Despotovcu. Njima je prvo suđenje bilo zakazano za 30. septembra, ali je do sada dva puta odlagano.

Reč je o bivšim kadetima Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Štefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za „krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti“, izjavio je Tanjugu predsednik suda Jovan Velisavljević.

Optužnicu zastupa javni tužilac Marina Vukičević, a sudskim većem će predsedavati sudija Blagica Milojević.

Na Poligonu VS Pasuljanske livade kod Ćuprije, koji teritorijalno pripada opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine u 9,05 sati, u toku priprema za vežbu „Diplomac 2012“, od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli a jedan od njih, navodno, šutnuo i izazvao eksploziju, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije: Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević iz Gornje Trnave kod Topola, a petoro kadeta povređeno.

Tanjug

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime