BORIS TADIĆ : MI SMO POSLEDNJA ZEMLJA U REGIONU

0

Gostujući u Pressingu lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić istakao je da ne oseća odgovornost za nastanak SNS-a, jer su, kako je rekao, oni sve vreme njegovog mandata imali većinu glasova i kako kaže „kad-tad bi došli na vlast“.

„Meni je zanimljivo kako smo mi uspeli da ih zaustavimo da ranije dođu na vlast. Srbija je imala problem podeljenosti gde da ide u budućnosti, da li na istok ili u EU. Morao sam da napravim konsenzus s političkim protivnicima, pa i sa SPS i SRS“, rekao je Tadić.

On kaže da je  Tomislav Nikolić sam krenuo u proces cepanja SRS, „jer nije mogao da izdrži tutorstvo Vojislava Šešelja iz Haga.

„Je ne mogu da ubedim nikoga da formira stranku i onda krene u saradnju sa mnom. Mi smo imali izbore na kojima sam ja pobedio malom razlikom, a onda imate demonstracije koje je Nikolić organizovao protiv mene. On je vodio opozicionu politiku u odnosu na mene. Meni neki zameraju što nismo izbacili SNS iz parlamenta. Ja se u to nisam mešao, to je odlučio administrativni odbor, i ispoštovano je pravno načelo EU“, objasnio je Tadić.

Predsednik SDS navodi da se ne kaje zbog koalicije sa SPS-om, jer, kako tvrdi, da to nije učinilo Vladu bi formirali Dačić, Nikolić i Koštunica.

„Da se to desilo, Srbija bi zaokrenula politički put, zatvorio bi se petooktobarski proces. Sto posto sam siguran da se ne bi išlo ka EU. Nema šanse da bi se SRS tada razdvojio“, rekao je on.

Kako kaže, imao je grešaka u vođenju politike, kao i u politici Demokratske stranke, čiji je bio predsednik, navodeći aferu Bodrum. Pored toga navodi da je DS nasledio u dugovima, mnogo većim od onih koji su ostali posle njegovog mandata i da je jednim delom zaustavio kroupciju u stranci.

„Nemam potrebu da priznajem krivicu kao što bi mnogi želeli, mi smo činili mnoge dobre stvari. To je rađeno timski i obezbedli smo da Srbija bude u dobroj ekonomskoj i političkoj kondiciji. Imamo dotsa iskustva, hoću da doprinesem boljitku Srbije, uveren sam da će veliki broj građana glasati za SDS. Možemo da postignemo izuzetne rezultate“, naveo je Tadić.

Briselski sporazum je morao da bude bolji

Bivši predsednik Srbije smatra da je Briselski sporazum bolji nego zaleđeni konflikt, za šta su se zalagale SRS i DSS, ali da je morao da uključi zaštitu naše kulturne baštine. Kako je rekao dok je on bio uključen u pregovore albanska strana je bila spremna da otvori pitanje jurisdikcije nad manastirima, a pregovarači su to zaboravili da otovore.

„To je amaterizam i greška, ako sam podržao Briselski sporazum, ne mogu da kažem da je sjajno to što nije zaštićena baština“, istakao je Tadić.

On kaže da je u njegov plan u četiri tačke bilo ugrađeno pitanje kulurne baštine na Kosovu, a da SNS sada nije razmišljao o tome. Komentarišući izjave pojedinih nalitičara koji kažu da „SNS radi sve što on nije smeo“, Tadić je rekao da je to besmislica s namerom da se „ukotvi kao istina“.

„Ja sam započeo pregovore s Prištinom kada su radikali napadali to kao izdaju. Imali smo problem s podsticanjem ekstremnih Srba na severu kosova, paljenje Jarinja. Imamo ljude koji su smatrali da Albancima na Kosovu ništa ne treba dati, a sada podržavaju Briselski sporazum“, kaže on.

Govoreći o Zajednici srpskih opština Tadić kaže da je problem sporazuma dvojako tumačenje ZSO i dodaje da Jahjaga ne bi mogla da traži tumačenje Ustavnog suda da nema podršku međunarodne zajednice.

„Ja znam da je teško voditi pregovore, ali se zna šta je moralo da se uradi, morala je da se zaštiti kulturna baština, jer je to pitanje elementarnih prava Srba na Kosovu. Građani ne znaju da Briselski sporazum znači uspostavljanje pravnog sistema Kosova na celoj teritoriji, u moje vreme na severu Kosova je važio pravni sistem Srbije. Nakon sporazuma više nemamo pravni sistem Srbije, pa ni instrumente koji bi zaštitili Srbe na Kosovu“, kaže Tadić.

One je rekao da je imao drugačiji plan, da je tražio autonomiju za sever Kosova, „državu u državi“, i kako tvrdi siguran je da je mogao da postignem više da nije izgubio izbore.

„Vlast je slagala građane Srbije i potpisala sporazum. Ponavljam, bolje sporazum nego zaleđeni konflikt, ali vlast mora da pokaže odgovornost“, smatra predsednik SDS.

„Velike sile su želele da izdejstvuju svoje interese, ja sam toj politici usprotivio svoje uverenje i rekao da nam treba institucionalni okvir za Srbe na severu Kosova i zaštita naše kulturne baštine. Ja sam tražio kompromis na Kosovu, poštovanje građanskih prava svih etničkih zajenica“.

N1

Prethodni tekstPRODUŽEN ROK ZA PODNOŠENJE ZAHTEVA ZA DODELU KREDITNIH SREDSTAVA, RASPISAN NAGRADNI KONKURS
Sledeći tekst„TANJUG“ IZBRISAN IZ REGISTRA AGENCIJE ZA PRIVREDNE REGISTRE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime