APEL „SRBIJAŠUMA“ – KUPUJTE JELKE SA BUSENOM, NE SECITE STABLA

0

Javno preduzeće Srbijašume apelovalo je na građane da za predstojeće praznike kupuju jelke sa busenom kako bi se sprečila nekontrolisana seča mladih četinarskih stabala. U saopštenju tog javnog preduzeća, koje je potpisao direktor Igor Braunović, se navodi da se širom Srbije mogu kupiti jelke sa busenom, te da će se na tržištu pojaviti i sečene jelke, koje potiču iz privatnih šuma.

Za sve jelke kako državne tako i one koje potiču iz privatnih šuma, mora da postoji obavezna propratna dokumentacija i kartica da imenom proizvođača i žigom za državne ili privatne šume. Inspektori šumarstva u saradnji sa MUP-om Srbije, tržišnom i finansijskom inspekcijom kontrolišu promet novogodišnjih i božićnih jelki.

S obzirom da se poslednjih godina suočavamo sa problemom sušenja šuma i pojavom šumskih požara, koji su posledica uticaja klimatskih promena i globalnog zagrevanja, ovo je razlog više i poruka Srbijašuma da se kupuju jelke sa busenom, koje će moći da se zasade posle praznika i nastaviti da žive. Na ovaj način će se obezbediti više kiseonika za građane i bolji kvalitet života. (Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime