Održan još jedan protest podrške tužiteljkama, zvižduci za Zagorku Dolovac

0

Treći po redu protest podrške tužiteljkama Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Bojani Savović i Jasmini Paunović, održane je u petak popodne u Beogradu. Dok je Savovićeva sklonjena iz koruptivnog odeljenja u opšti kriminal nakon što je izdala nalog da se uhapsi šest osoba zbog zloupotreba u Elektroprivredi Srbije (EPS), druga je sklonjena jer se otvoreno suprotstavila višem javnom tužiocu Nenadu Stefanoviću. Protest podrške tužiteljkama održan je i u Nišu, prenosi N1.

Savo Đurđić, sudija Višeg i Apelacionog suda u Novom Sadu u penziji i biši član Visokog saveta sudstva rekao je da je došao da podrži hrabre tužiteljke.

„Na žalost, mnoge kolege koje su aktivne sudije ne mogu to da urade. Zahtevi su jasni, da se zamenice tužioca, koje su nepravedno premeštene, vrate u odeljenje i na predmet o EPS-u. Skinute su s predmeta kada su donele rešenje o hapšenju i zato nemamo rezulatat u brobi protv visoke korupcije“, poručio je Đurđić.

Protest zbog smenjivanja zamenica Višeg javnog tužioca u Beogradu Bojane Savović i Jasmine Paunović organizovan je 2. marta u centru Beograda, pod nazivom „Ne damo naše Laure“, tako nazvan po Lauri Koveši, nekadašnjoj uspešnoj antikorupcinoj tužiteljki Rumunije.

Tada je zatražena smena republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić, kao i vraćanje smenjenih tužiteljki Savović i Paunović na stara radna mesta u Višem javnom tužilaštvu.

Zamenici javnog tužioca podneli su Državnom veću tužilaca (DVT) disciplinsku prijavu protiv višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića zbog toga što je, kako navode, „ugrozio poverenje građana u Više javno tužilaštvo“ i izdavao „očigledno lažna saopštenja“, saznaje N1.

Na sajtu peticije.online je pokrenuta peticija za smenu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac, višeg javnog tužioca Nenada Stefanovića i njegove zamenice Brankice Marić.

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za narednu nedelju je zakazano ispitivanje pet svedoka u istrazi protiv šestorice osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, prenosi RTS.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime