Ambasador Grčke: Moguće je da će biti nekih medicinskih zahteva za strance

0

Postepeno ponovo otvaramo ekonomiju naše zemlje i nadamo se da ćemo biti spremni za sezonu letnjih odmora. Dočekivali smo turiste više od pedeset godina i želimo da nastavimo, pokazujući isto gostoprimstvo po kome smo vrlo dobro poznati. Biće nam više nego drago da i ove godine dočekamo naše srpske prijatelje.

Ovo, za „Novosti“, kaže Jorgos Dijakofotakis, ambasador Grčke u Beogradu, u momentu kada je veliki broj građana Srbije, koji je navikao da letnji odmor provede u ovoj zemlji, u dilemi šta da radi predstojećeg leta zbog pandemije.
 

o Postoje predlozi za uvođenje neke vrste „zdravstvenog pasoša“. Šta to znači, da li će turisti biti testirani na granicama pri ulasku u Grčku ili će biti potrebno da sa sobom ponesu određene medicinske potvrde?

– Na stolu je mnogo opcija. Rat protiv pandemije još nije gotov. Ostajemo budni i oprezni i nastavićemo da sledimo savete našeg odličnog tima epidemiologa. Siguran sam da ćemo uspeti da uspostavimo ravnotežu između čuvanja ljudi i otvaranja granica naše zemlje. Moguće je da će biti nekih medicinskih zahteva za strance, ali ne nužno i to što nazivate „zdravstvenim pasošima“. Grčka vlada će blagovremeno dostaviti neophodne informacije.

o Da li grčka vlada razmatra uvođenja mera socijalne distance na plažama i u restoranima, ili nekih drugih?

– Ovo će biti drugačije leto, sa socijalnim distanciranjem i određenim protokolima i pravilima putovanja. Ovi novi protokoli, za koje se nadamo da će biti usvojeni na evropskom nivou, regulisaće turizam. Nadamo se da će biti odgovora EU o tome kako da se nosimo sa pandemijom mudro po turizam. Grčka vlada sa svojim partnerima radi na tome.

 

Novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime