Zašto se političarima otpisuju dugovi, a građanima šalju izvršitelji?

0

Na poslednjoj sednici Skupštine opštine Paraćin, šef Odborničke grupe “Svi za Paraćin” Dragan Mitić izneo je podatke, po kojima radnja predseednika Opštine Vladimira Milićevića duguje 200.000 dinara JP “Vodovod” iz Paraćina, prenosi Nova. Njegov dug prema državi je takođe i 2,4 miliona dinara za porez.

Mitić je na sednici istakao da mesarska radnja predsednika Opštine Paraćin, Vladimira Milićevića “Kobasičko” pune četiri godine, od 2018. nije platila ni dinar za vodu JP “Vodovod” i da je on imao uvid u kartice plaćanja ovog preduzeća.

Ove kartice su objavljene na Fejsbuk stanici odborničke grupe “Svi za Paraćin” i javno su dostupne.

Međutim, budući da za preduzetničke radnje komunalni dugovi zastarevaju tek za 10 godina Vodovod je nezakonito otpisao dug “Kobasičku”, pa su posle nekoliko dana stornirali otpis duga.

– Zahvaljujući istupu odbornika “Svi za Paraćin” rukovodstvo “Vodovoda”, suočeno sa mogućnošću krivične odgovornosti zbog nezakonitog otpisa duga predsedniku opštine, moralo je da ga stornira i da sklopi ugovor o reprogramiranju dugovanja na period od 30 meseci. Dakle, vodu koju nije platio ni jedan, jedini dinar prethodne četiri godine, sada će otplaćivati naredne dve, tri godine. To je bezobrazluk, ocenjuju odbornici “Svi za Paraćin”.

Oni su došli i do podataka da predsednik opštine, pored vode, u prethodne četiri godine nije plaćao ni iznošenje smeća i da za to duguje oko 80.000 dinara.

Odbornici u Paraćinu su jednoglasni u oceni da bi Milićević zbog dugovanja prema državi i paraćinskim javnim preduzećima trebalo da podnese ostavku.

„Vladimir Milićević, među Paraćincima poznat kao “Kobasičko” vlasnik je mesarsko trgovinske radnje koja duguje 2,4 miliona dinara za porez. U nekim drugim okolnostima tim podatkom bi se bavili samo istražni organi, da nije činjenice da je on istovremeno i predsednik opštine Paraćin. Osim državi, predsednik Opštine duguje i svojim sugrađanima koji su ga birali, jer njegova mesara četiri godine nije uplatila ni dinar za utrošenu vodu i odnošenje smeća. Ovo mu nije prva afera, po kojoj je postao poznat široj javnosti u Srbiji, ali je svakako najveća. Naime, on je bio na čelu opštine kada su predstavnici stranke Zajedno za Srbiju isterani iz prostorija koje su zakupili i uredno plaćali.
Oduzimanje prostorija je izvršeno po starom srpskom običaju promene katanca na vratima.
Kasnije su Osnovni sud u Paraćinu, a zatim i Viši sud u Jagodini presudili u korist Zajedno za Srbiju, pa je opština morala da im vrati nezakonito oduzete prostorije i da plati sve troškove suđenja i advokata. Tada je koštao građane Paraćina 135.000 dinara.
Na novinarska pitanja, pozive i poruke ne odgovara, a za njih nikad nije ni u kancelariji, stalno je na terenu, tamo “gde se radi”. Paraćinci kažu da je pre imenovanja bio “neutralan lik”, da nije bio u politici, već vlasnik mesarske radnje na pijaci i fotograf na svadbama, poljoprivredni inženjer. Posao je nasledio od oca koji je mesaru otvorio još pre 30 godina i koja je vrlo uspšeno radila. Sumnja se da je u politiku ušao zbog dugova, koje, ako se vratimo na početak ovog teksta, nije smanjio, već dodatno uvećao.
Ponosan na činjenicu što mu je deda bio Solunac, sada se izgleda ne vodi njegovim načelima. Milićević je rođen 1978. godine i, kako piše na sajtu Opštine, potiče iz stare i ugledne paraćinske porodice. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a zatim preuzeo porodični posao proizvodnje i prerade mesa.
Bavi se i umetničkom i komercijalnom fotografijom. Učestvovao je na više od 100 međunarodnih izložbi i ima preko 50 osvojenih nagrada. Od 2017. predsednik je i košarkaškog kluba Paraćin“ piše Danas.
Novinari lista Danas nisu uspeli da dobiju komentar od predsednika Opštine Paraćin, Vladimira Milićevića.
Prethodni tekstPriveden Makedonac sa heroinom
Sledeći tekstUz pretnju nožem od radnice oteo 89.000 dinara

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime