ZAŠTITNIK: UGROŽENA PRAVA DECE, ŽENA, TRUDNICA, SIROMAŠNIH…

0

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, da ove godine nije uklonjena nijedna ključna prepreka za brže, bolje i pravednije ostvarivanje prava građana.

„Pravosuđe nije do kraja stalo na noge, administracija je još uvek preopterećena politizacijom i partijskim kadrovima, a najopasnija je neformalna veza tabloida i države“, ocenio je Janković u pisanom saopštenju.

Zaštitnik je naveo da se građani sve ozbiljnije suočavaju sa posledicama ekonomske krize i da pritužbe koje dobija, potvrđuju da restriktivne mere vlade teško pogađaju najsiromašnije slojeve stanovništva.

„Zaštitnik građana pozdravlja nastojanja Vlade da izbegne smanjenja najnižih zarada i penzija, ali je nužno preduzimati i druge korake kako bi se najugroženijim slojevima stanovništva olakšao život“, naveo je Janković.

Istakao je da je 2015. godine zabeležen i zabrinjavajući porast nasilja nad decom, uključujući i seksualno nasilje, kao i nasilja nad ženama kod kojeg je postupanje organa neefikasno i nepravovremeno.

Janković je podsetio da se zakonom propisano pravo iz zdravstvenog osiguranja na naknadu zarade za vreme trudničkog bolovanja veoma često otežano ostvaruje ili sa višemesečnim kašnjenjem, usled neažurnosti organa ili neusklađenosti zakonskih propisa, kao i da je slična situacija i sa ostvarivanjem prava na različite materijalne nadoknade po osnovu materinstva.

Dodao je da siromašna deca, deca koja žive u ruralnim krajevima, deca sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, deca koja žive i rade na ulici i dalje nemaju na raspolaganju pomoć i podršku u onoj meri u kojoj je ona potrebna za obezbeđivanje osnovnih uslova za pravilan rast i razvoj.

„Stanje u oblasti prava osoba sa invaliditetom je i dalje nezadovoljavajuće. Kako bi osobe sa invaliditetom bile punopravni građani ovog društva neophodno je da Srbija pojača napore u primeni propisa kojima su garantovana prava osobama sa invaliditetom“, rekao je Janković.

Govoreći o stanju prava nacionalnih manjina, a naročito prava Roma, ocenio je da „donošenje zakona i normativni okvir, koji je opravdano ocenjen kao dobar, nisu dovoljni za njihovo potpuno i blagovremeno ostvarivanje“.

On je ukazao i da Srbija Međunarodni dan ljudskih prava dočekuje suočena sa rastućom izbegličkom krizom i da se Srbija „nije osramotila u tretmanu izbeglica, ali da je potrebno uraditi više na poboljšanju uslova prihvata“.

n1

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime