VMŠSS – OBRAZUJEMO SESTRE ZA 21. VEK

0

Tokom sedmodnevne posete Rusiji predstavnici VMŠSS Ćuprija na čelu sa direktorom Dr sci med Hristosom Aleksopulosom i Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije posetili su klinički centar Prvog državnog medicinskog  univerziteta Sečenov u Moskvi.

Nakon uvodne reči glavnog specijaliste za upravljanje radom sestrinske službe docenta Valentine Jefrimove, usledilo je predavaje na temu Reinženjering aktivnosti medicinskih sestara i tehničara Kliničkog centra.

 rusija-slika-6Na okruglom stolu u prisustvu načelnice kliničkog centra, glavne medicinske sestre, predstavnika i članova Udruženja medicinkih sestara tehničara i babica Srbije i brojnih starijih sestara, direktor Aleksopulos je zahvalivši na gostoprimstvu istakao važnost obuke sestara u skladu sa najsavremenijim tehnologijama jer je činjenica da sestra igra veoma važnu ulogu u pripremi ali i samom izvršenju medicinskih zahvata.

„Treba pratiti najnovija svetska dostignuća iz svih oblasti medicine, a naročito u poljima gde je tehnologija napredna. Naša vizija je da obučimo i obrazujemo kadar za budućnost, gde će naše sestre biti spremne za rad i sa najsavremenijim robotima i mašinama.“ –rekao je Aleksopulos.

Na stručnom sastanku prisutni su bili upoznati sa organizacijom rada sestrinske službe prilikom operativnih zahvata uz pomoć robotskog hiruškog sistema Da Vinči, intubacijom pacijenata uz pomoć videolaringoskopa kompanije Karl Storc kao i primenom robotske tehnologijeu rehabilitaciji.rusija-slika-4

Opisana je krio i brahi terapija i uloga medicinske sestre u radu sa pacijentom kao i endoskopske i laparoskopske operacije i organizacija sestrinske službe u njihovoj pripremi i izvršavanju. Nakon toga, upriličen je obilazak integrisanih operacionih odelenja za koloproktologiju gde je demonstrirana organizacija rada medicinskih sestara prilikom operacija u 2D i 3D formatu.

Prvi moskovski državni univerzitet sa tradicijom dugom 260 godina sastoji se od 6 bolnica, dva klinička centra, klinke za podršku zdravlja, isntituta parazitologije, transfuzije, stomatološkog centra i odeljenja patologije sa personalom od preko 5000 zaposlenih. Školski obrazovni centar pored brojnih katedri sadrži i katedru za Visoko obrazovanje sestrinske delatnosti.

Na kraju posete predstavnicima iz Srbije uručeni su sertifikati za akademsko dostignuće u razmeni profesionalnog znanja i iskustva iz oblasti sestrinstva.

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime