USVOJEN ZAKON O STRANCIMA

0

Skupština Srbije je danas izglasala Zakon o strancima čiji je cilj utvrđivanje prava i obaveza stranih državljana u Srbiji.

Zakonom se uređuju uslovi za ulazak kretanje i boravak i vraćanje stranaca, kao i nadležnosti poslova državnih organa Srbije.

Po prvi put, u odredbe Zakona o strancima uvodi se BIA, koja kao državni organ, vrši bezbednosnu proveru stranaca.

Zakonom su popisani razlozi za odbijanje ulaska stranaca, kao i odluka na standardizovanom obrascu odbijanja ulaska, kojima se navode tačni razlozi odbijanja ulaska i rokovi, a uvedena je i mogućnost žalbe.

Na taj zakon su poslanici vladajuće većine bili podneli više od 340 amandmana, o kojima se Skupština danas izjašnjavala, ali ih nije usvojila, iako je tokom rasprave o njima isticano da „nisu besmisleni“ i da je njihov cilj „poboljšanje zakona“.

Tokom glasanja je po nekoliko poslanika vladajuće koalicije glasalo za te amandmane, dok ostali poslanici vladajuće većine nisu, te ti amandmani nisu postali sastavni deo zakona.

Amandmani su bili gotovo istovetni i glasili su: „Zakon o strancima treba da omogući budućim investitorima u Srbiji brže dobijanje potrebnih ličnih dokumenata u cilju ekonomskog razvoja“, ili je pominjano nešto drugo – modernizacija Srbije, bolje funkcionisanje pravosuđa, zaštita „ranjivih društvenih grupa“…

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime