U škole se uvode „osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje“

0

U drugom polugodištu ove školske godine u srednjim školama će se održavati časovi na kojima će đaci učiti osnovne teme u vezi sa odbranom zemlje, preneo je N1.

Prema pisanju lista Politika, učenici četvrtih razreda srednjih škola na četiri časa odeljenskog starešine naučiće osnovne stvari o vojsci, a moći će da posete i kasarne.

Biće to fakultativna nastava prilagođena vremenu, a nakon časova neće biti ocenjivanja.

„Osim usvajanja elementarnih znanjao o odbrani zemlje, dogovoreno je da se i kroz upoznavanje sa osnovnim obeležjima državnosti, učenicima približi identifikacija sa svojom zemljom. U tom kontekstu, uvažavajući dobru praksu mnogih zemalja u svetu, učenicima će biti omogućeno da na jednom od časova učestvuju u izvođenju državne himne „Bože pravde““, rekao je za Politiku kapetan bojnog broda Milan Konjikovac iz Odeljenja za obučavanje građana.

Nekada, do pre 27 godina, to je bio predmet opštenarodna odbrana i društvena samozaštita.

Danas, zvaničnog naziva predmeta nema, osim onog kojim je Ministarstvo odbrane predložilo njegovo uvođenje, odnosno, „Inicijativa za uvođenje sadržaja obuke u školski sistem, kako bi učenici osnovnih i srednjih škola sticali osnovna znanja o sistemu odbrane“.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime